dům

Dům čp. 839 vyplňuje jižní nároží areálu bývalého panského sídla. Jde o patrový zděný dům na půdorysu písmene L. Do Nerudovy ulice se obrací jihovýchodní fasádou, v patře devítiosou, v přízemí osmiosou. V přízemí se v jednotlivých osách nacházejí okna a tři vstupy do různých částí domu, v patře pak jsou novodobá okna, lemovaná šambránami se sdruženým hlavním klenákem. Jednotlivé osy oddělují v obou podlažích lizény, vodorovně fasádu člení mezipatrová římsa, přerušená v ose čtvrté zleva obdélným polem s erbem. Jihozápadní průčelí (do třídy 9. května) je viditelné pouze v patře, neboť před vlastním domem se nachází přízemní přístavba, členěná arkádovými oblouky. Patro vyplňují okenní otvory s novodobými výplněmi. Dům má sedlovou střechu, na stranách do ulice jsou symetricky rozmístěné tři velké vikýře s menší obdobou oken v patře. Dům čp. 839 tvořil původně jeden objekt spolu s oběma ledárnami, později však došlo k jejich rozdělení a částečné změně dispozice dnešního domu čp. 839.