ledárna I.

Na jihovýchodní straně areálu bývalého panského pivovaru jsou situovány dva menší objekty, označené jako ledárna I. a ledárna II. Na pravé straně se na ně napojuje hospodářská a provozní budova, oproti níž obě stavby svým průčelím značně předstupují, na levé straně se nalézá pak dům čp. 839, s nímž je naopak ledárna II. v líci. Jako ledárna I. je označen objekt, sousedící s hospodářskou a provozní budovou. Kromě štítového průčelí se do ulice Nerudovy obrací také severovýchodní průčelí ledárny I. Fasáda zde má značně poškozenou omítku, takže je viditelné převážně kamenné, archaicky působící zdivo. Ve stěně se na pravé straně nachází obdélný vstup a nad ním pak zazděný okenní otvor, jehož z části dochované kamenné ostění je pravděpodobně raně renesančního původu. Nároží je zpevněno mohutnými kamennými kvádry. Jihovýchodní (štítové) průčelí má ve stěně otvor, avšak každý v jiné úrovni a jiného tvaru. Ledárna I. má trojúhelný štít a v něm pak tři oválné, na šířku orientované otvory, lemované šambránou. Dva otvory jsou v dolní části štítu a jeden pak nad nimi, pod vrcholem štítu. Severozápadní fasáda- v dolní části je vstup, s přistavěným zděným zádveřím, v horní části stěny je velký obdélný kamenný portál bez výpině. Ve štítu, lemovaném lizénou, je tentokrát pouze jedno oválné okénko. Ledárna I. má sedlovou střechu, krytou plechovými šablonami.