palác pánů z Hradce

Palác pánů z Hradce (Slavatovský, Kolovratský) význačná renesanční stavba vznikající v několika etapách (1563-65 a po r. 1580) na základech 2 pův. středověkých domů zničených požáry. Od r. 1768 v majetku Václava Thuna Hohensteina, který sloučil paláce čp. 193 a 214 v Nerudově ulici. V pol. 19. stol. byla provedena zásadní úprava a oprava interiérů a fasád. Nárožní objket paláce se 2 vnitřními dvory, umístěný na nepravidelné podélné parcele, navazuje J straně na dvůr barokního paláce čp. 214, se kterým je propojen nižšími barokními spojovacími křídly. Fasády vznikaly v různých slohových etapách, ul. fas.orientovaná k Zámeckým schodům a dvor. fas. jsou renesanční (vyjma raně barok. detailů, včetně spojovacího můstku), dvorní fas. k čp.214 je kromě věže klasicitní. Renes. ul. fas. pokrytá částečně sgrafitovou rustikou, je lehce zalomená a dělená na 3 části (5-os + 3 osy s můstkem do soliter. objektu, 9-os) Všechny tři části se liší typem štítů s obnoveným sgrafitem. V ose střední části je dvojice desek s erby pánů z Hradce a rodu Ursini, dolní patří Vilému Slavatovi a jeho ženě Lucii Otylii z Hradce. Palácové průčelí spojuje se zámeckými schody visutý uzavřený můstek, s kamenným portálkem (datace 1678 + slavatovský znak). Přízemí je přístupné od zámeckých schodů raně barokním portálkem.