1000159437 - kostel sv. Fabiána a Šebestiána
kostel sv. Fabiána a Šebestiána
Zákupy
Zákupy
Mimoňská
pozdní gotika

anotace

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána byl stavěn pod patronátem Zdislava Berky z Dubé v letech 1550–1562. Roku 1863 byl přestavěn do nynější neogotické podoby. Areál dále sestává ze hřbitova s kaplí a ohradní zdí s cennými barokními náhrobníky.

popis památkové hodnoty

Nedílná součást urbanistické celistvosti města. Významná sakrální památka. Dominanta obce. Součást panoramatických pohledů. Velká výpovědní hodnota.

popis

Areál kostela se nachází na západní straně Mimoňské ulice, jižně od náměstí. Jeho hlavní součástí je kostel sv. Fabiána a Šebestiána - halové trojlodí s řadou přístavků a věží na severozápadním nároží kostela. Západně od kostela se nachází rozsáhlý, dosud využívaný, hřbitov ohraničený kamennou ohradní zdí. Do severní i jižní části ohradní zdi v prostoru u kostela bylo vsazeno nebo k ní přistavěno 14 náhrobníků různého stáří (od renesance po klasicismus). Severozápadně od kostela, při ohradní zdi, stojí nevelká hřbitovní kaple, architektonizovaná v souladu s kostelem. 1. kostel 2. ohradní zeď 3. náhrobníky v ohradní zdi 4. hřbitovní kaple