dům U Zlatého stromu

O domě U zlatého stromu (zvaný též Valtrovský) je první zpráva až z r. 1459. Po Bílé hoře propadl konfiskaci, v 60. letech 17. stol. jej získali jezuité a zřídili zde provizorní faru a školu. R. 1694 si vedle postavili novou faru a dům U zlatého stromu prodali. R. 1699 byly oba domy opět spojeny a od r. 1706 v celé budově fungovala farní škola, od r. 1776 pak státní škola. V 1. desetiletí 19. století byl dům z původní školy adaptován na byty. Původně jednopatrový renesanční objekt z poloviny 16. století vybudovaný na místě shořelého gotického domu, z něhož se do současnosti dochovaly dva nízko položené sklepy. Z renesančního domu se dochovaly obvodové zdi do výše 1. patra a štítová zeď až do výše 2. patra. Dům byl barokně upraven koncem 17. a v průběhu 18. století (klenby v přízemí, změny dispozice, výstavba 2. patra hlavní budovy a dvorního křídla a vybudování zděných arkád pavlačí). Řadový dvoupatrový dům v klesajícím terénu Thunovské ulice má osmiosou nečleněnou fasádu s kamenným půlkruhově zaklenutým portálem s klasicistními dvoukřídlovými dveřmi, směrem do dvora čtyřosou fasádu s barokními arkádami pavlačí ve všech patrech. Střecha hlavní budovy je sedlová, střecha dvorního křídla pultová. Krov obou střech je v základě raně barokní, v souvislosti s následnými stavebními úpravami později opravovaný a upravovaný.