vodní elektrárna Čeňkova Pila

1) přívodní kanál 2) dřevěné vantroky 3) budova elektrárny 4) jalový přepad I. 5) jalový přepad II. 6) odpadní kanál Objekt malé vodní elektrárny leží na pravém břehu řeky Vydra, na soutoku řek Vydry a Křemelné, v lokalitě Čeňkova pila (dříve Přední Jelenov). Elektrárna pracuje jako průtočná, umístěna mimo profil řeky. Spádu dosaženo odvedením vody z Vydry do nízkotlakého otevřeného přivaděče; ze dvou třetin délky, od dvojice stavidel vtoku, proveden jako hloubený kanál s břehy vyzděnými částečně z lomového, valounového a kvádrového kamene. Na dvou místech překonává kanál lávkami turistická stezka vedoucí souběžně s jeho trasou. V délce zbývající třetiny délky pokračuje přivaděč v podobě nadzemního dřevěného koryta, vantroků (cca 126 m). Vantroky zbudovány od místa bývalé pily Čeňka Bubeníčka r. 1912, k dosažení spádu 10 m. Dřevěné otevřené koryto neseno dvojicí betonových nosníků ztužených železy, uložených na hranolových pilířích vyzděných z kamene. Náhon končí ve vtokovém objektu MVE, obsahujícím jemné česle a stavidlo uzavírající krátký přepad. Koryto přepadu dřevěné, strmé, v délce cca 3 m slouží k odvádění usazenin a naplavenin hromadících se v prostoru před česlemi. Na vtokový objekt navazuje masivní zděná kašna čtvercového půdorysu, která je zčásti zastavěna do budovy MVE. Vtokový objekt i kašna mají režnou kamennou kvádrovou podezdívku s nízkým úsekem omítaného zdiva, a dřevěné svisle bedněné patro. Vtokový objekt kryje nízká sedlová střecha s asymetricky protaženým pultem, Na vtokový objekt ještě navazuje bedněný přístavek se sedlovou střechou stojící jen na dřevěném korytu. Hranolové těleso kašny ukončuje stanová střecha s plechovou hrotnicí s makovičkou. Patro nad kašnou osvětluje čtvercové křížem členěné okno v líci bednění. Přístup do patra z vnějšku po dřevěném přímém jednoramenném schodnicovém schodišti se zábradlím. Objekt MVE dále sestává z budovy strojovny tvořící s výše popsanými objekty kompaktní celek. Jednoduchá účelová zděná stavba s hladkou hrubě omítanou fasádou na omítané kamenné podezdívce. Střecha sedlová, skosená čtvrtvalbami, pokrytá šablonami. Hlavní vchod obdélný, v severním štítovém průčelí, mimo střední osu, na jednom kamenném stupni, tence hladce orámovaný. Dveře dřevěné dvoukřídlé se zaskleným nadsvětlíkem. Na stranách po jednom obdélném tence hladce orámovaném okně, křídla vysazena (zřejmě šestitabulková), chráněno mříží. Štít s přesahem střechy a s profilovanými zhlavími pozednic. Ve střední ose štítu obdélný hladce orámovaný otvor s jednokřídlými prkennými dveřmi. V západním podélném průčelí dvě obdélná okna, jedno menší, stejná jako ve štítovém průčelí.