hostinec

součástí areálu jsou: 1) dům čp. 141 2) stodola s altánem 3) relikty hospodářských staveb Objekt čp. 141 se nachází v areálu někdejšího hospodářského dvora na jihovýchodním okraji obce v těsném sousedství hráze Novozámeckého rybníka. Kromě objektu Staré pošty se v jihovýchodní části areálu dochoval relikt stodoly a navazujícího romantizujícího altánu. V severní části pak nalezneme sklep odstraněné stavby a dále severozápadně zbytky zdiva dalšího hospodářského objektu. Součástí komplexu jsou i dvě dochované studny. Samotné čp. 141 je umístěno solitérně ve střední části areálu. Areál tzv. Staré pošty stojí v prostoru někdejšího hospodářského dvora. Nejstarší etapa současné stavby spadá do barokního období. Budovu poštovny s hostincem využívající blízkosti dálkové komunikace směřující na Žitavu, nechal postavit na někdejším dominikálním pozemku hrabě Jan Adolf Kounic tehdejší držitel panství. Současná podoba objektu pochází z klasicistní přestavby okolo poloviny 19. století. Další dílčí úpravy objektu proběhly v první polovině 20. století. Naopak koncem 20. století se objekt vlivem dlouhodobé neúdržby dostal do havarijního stavu. Tento stav byl vyřešen postupnou rekonstrukcí prováděnou až současným majitelem. Doba zániku ostatních budov hospodářského dvora není zcela jasná, mapa stabilního katastru z roku 1843 je zachycuje v plném rozsahu. Na litografii datované před rok 1897, vycházející z předlohy z roku 1853 je v areálu zobrazena pouze budova Staré pošty a s ni sousedící maštal, a stodola s polygonální romantickou přístavbou s lomenými oblouky oken. Jedná se o novogotickou úpravu polygonálního závěru bývalé stodoly, provedenou při úpravě na hudební altán. Všechny tyto zmíněné objekty se dnes nacházejí pouze v torzálním stavu dochování.