kostel Jména Panny Marie

Mariánské poutní místo Lomec se nachází JZ směrem, cca 1,5 km od obce Nestanice. Poutní areál tvoří kostel Jména P. Marie, fara a škola později vybudovaná z buquoského loveckého zámečku a zvonice. Jedná se o kruhovou centrální stavbu kvadratického půdorysu se segmentovými výdutěmi na všech čtyřech stranách. K severní stěně je připojena sakristie, téhož půdorysu jako je u centrální stavby. Při JV nároží je schodišťový přístavek s valbovou stříškou. Stavba je zakončena barokně rozčleněnou oplechovanou cibulovitou věží s lucernou, završenou španělským křížem. Při patě cibulové věže, nad výdutěmi, se nachází malé věžičky/lucerničky s cibulovou bání. Sakristie má jehlancovou oplechovanou střechu ukončenou lucerničkou. Fasády kostela jsou pojednány architektonicky shodně, jsou členěny mírně předsazeným, barevně zvýrazněným, soklem a ukončeny mohutnou profilovanou korunní římsou. Ze tří stran (V,Z,J) se nacházejí vchody, u kterých jsou portály tesané z kamene, zakončeny tympanonem. Portály jsou uzavřeny dvoukřídlovými rámovými dveřmi. Nad vchody jsou vždy umístěny nad sebou dva polokruhové okenní otvory se štukovým lemováním po obvodu. Okno nad portálem je většího rozměru, než vrchní. Okna jsou zasklena do šestihranných terčíků. Fasády sakristie jsou v základu členěny shodně, jako hlavní stavba, soklem a korunní římsou se zvýrazněnými nárožími. Východní a západní fasáda je prolomena polokruhovým okenním otvorem s lemováním, severní vstupem v portálu tesaném z kamene. Schodišťový JV přístavek má zaoblená nároží a jeho fasády jsou členěny lizénovými rámy, kordónovou a korunní římsou. Jižní průčelí je prolomeno okenními otvory, v okenní ose nad sebou, v přízemí dvěma kruhovými a v patře kruhovým a obdélným se segmentovým ukončením. Otvory jsou po obvodu štukově lemovány. Vchod do schodišťového přístavku je ze západní strany pravoúhlým vchodem se štukovým lemováním.