fara

Solitérní objekt, přízemní, se třemi radiálně se rozbíhajícími křídly. Postavená ze smíšeného zdiva, zastřešená mansardovými valbovými střechami pokrytými břidlicí. Omítka vápenná, štuková, základní plochy bílé, vystupující články okrové. Severní - zadní - křídlo tvoří protáhlý oktogon kaple P. Marie Loretánské. Průčelí pětiosé, horizontální členění kordonovou profilovanou římsou, která přechází na nižší JV a JZ křídlo jako římsa korunová. Průčelí kaple jsou ukončena výrazně profilovanou korunní římsou. Vertikálně je fasáda členěna rustikovanými pilastry a lesenami, a to na nárožích i ve středním poli, kde mají pilastry bohatě profilovanou hlavici s nástavcem, na který nasedá korunová římsa. Přízemní okna obdélná, rámovaná velmi bohatě profilovanými šambránami, nad nimi santiniovské suprafenestry doplněné kónickými, reliéfně zdobenými klenáky. V osách nad nimi stojatá oválná okna lemovaná páskou a se čtyřmi svazkovými kónickými klenáky v osách oválu. Vnitřní členění oválných oken je hvězdicové. Ve druhé a čtvrté okenní ose jsou v mansardě vikýře, ukončené zvlněnou profilovanou římsou s oválnými okénky. K východní stěně kaple P. Marie je přistavěna další kaple obdélného půdorysu (kaple Božího hrobu). Obě nižší - obytná- křídla farní budovy jsou přízemní, obdélná, ukončená odsazenými rizality, a trojstranně konkávně tvarovaným průčelím s nárožními pilastry s bohatě tvarovanou patkou a hlavicí, nesoucími výrazně profilovanou zalamovanou korunní římsu. Rizality hmotově nepřevyšují křídla budovy, s níž mají společnou korunní římsu a mansardovou střechu krytou břidlicí. Soklová část stavby se směrem dolů rozšiřuje a je omítnuta jemnozrnnou břizolitovou omítkou šedé barvy. Průčelí pětiosá, okna obdélná šesti a desetitabulová, lemovaná profilovanými šambránami (všude se nezachovaly) a s bohatými reliéfními štukovými suprafenestrami. Fasádní pole je plasticky členěno rozměrným lesenovým rámem, nesoucím korunní římsu. Nad krajními okenními osami valbové vikýře kryté břidlicí a v nich oválná okna lemovaná páskou a s klenákem ve vrcholu. Čelo i boky vikýře ukončuje profilovaná zvlněná římsička. Ve středu rozevřených obytných křídel je obdélný jednoduchý portál a nad ním zvlněný štít s aliančním znakem F.M. Šubíře z Chobyně a jeho manželky Jany Konstancie ze Sakova.