zemědělská usedlost

Venkovský dům stojí v jihozápadní části historického jádra vsi Zbraslavec. Statek má čtyři křídla – hlavní obytné (na severu), na které navazuje (západní) hospodářské s chlévy, dále navazující kolna, jižní křídlo utváří fragment stodoly a na východě se dochoval zbytek kolny s vjezdem. Všechny stavby mají sedlové střechy, hlavní a hospodářské křídlo se sklony, směřujícími do dvora, prodlouženými, kryjícími nadpraží. Na dvoře před chlévy bylo původně hnojiště, dnes zčásti zavezené, avšak ve zdivu dochované. Obytné křídlo má do ulice břízolitovou omítku a do ulice i dvora směřují novodobě zvětšená na plocho obdélná okna. Do dvora vedou dvoukřídlá vrata ústící ve zbytku kolny, pěší vstup se nachází v zídce mezi kolnou a obytným křídlem. Do obytného křídla se vstupuje ze dvora do síně, na kterou navazuje kuchyně a vlevo komora, napravo se nachází světnice a světnička. Všechny prostory mají klenby – placky nebo valené, pod světničkou je malý klenutý sklípek. Hospodářské křídlo má prostory klenuté pruskými a českými plackami mezi pasy, jednotlivé chlévy jsou přístupné samostatnými vstupy ze dvora. Kolna navazující na hospodářské křídlo má konstrukci ze zděných pilířů, v sedlové střeše býval pultový vikýř na házení sena na půdu (seník), budova je částečně podsklepena. Ze stodoly na jihu se dochovalo pouze jedno pole pilířové konstrukce s prostorem mezi pilíři dodatečně zazděným cihlami. Rovněž z kolny na východě se dochovalo jedno pole vymezující budovu směrem od ulice.