kostel sv. Vavřince

Jednolodní orientovaný kostel na obdélném půdoryse s pravoúhlým závěrem stojí v centru obce na vyvýšeném pahorku u silnice. Ze severní strany k němu přiléhá hřbitov. Loď i presbytář kostela jsou kryty sedlovou střechou, uprostřed střechy presbytáře je umístěna sanktusníková věžička. V půdoryse k presbytáři ze severní strany přiléhá sakristie, krytá taktéž sedlovou střechou. Na jižní straně k lodi kostela přiléhá předsíň, krytá taktéž sedlovou střechou. V čele západní strany lodi je mohutná hranolová věž na čtvercové základně, zastřešená helmicí s lucernou a dlouhou hrotitou stříškou. Krytinu všech částí střechy kostela tvoří červeně natíraný plech. Severní i jižní stěna lodi je zevně členena do tří polí, od východní strany jsou dvě pole stejná, třetí, nejzápadnější je užší. Tato pole jsou vytyčena pilastry ve světlé omítce, které ve spodní části vbíhají do barevně shodně řešené patky, lemující celou kostelní loď i sakristii a v horní části do jednoduché římsy pod střechou. Pole mezi pilastry vyplňuje stříkaná omítka pískové barvy. V úrovni 1. patra jsou ve středu všech polí vsazena mírným půlobloukem zakončená okna, vsazená v mělkých špaletách v pískovcovém ostění, členěném jemným žlábkováním, jehož svislé strany končí čabrakou. Okna jsou dřevěná, členěná v polovině jednou vodorovnou příčlí a - menší svisle 3 příčlemi na 24 polí, větší okna jsou členěná 4 svislými příčlemi na 30 polí. Ve východní stěně presbytáře je centrálně umístěno půlkruhové ostění zazděného okna, v jižní stěně presbytáře je v půlkruhovém ostění okno s do olova provedeným motivem dvou poprsí světců v medailonech, sv. Prokopa a světice. Předsíň i sakristie jsou přízemní, jejich fasáda je členěna tak jako u kostela do bílých lizénových rámců se stříkanou pískovou omítkou, uprostřed každého z nich jsou u sakristie ve špaletách umístěna pravoúhlá dřevěná okna, u předsíně ve vých. stěně půlkruhově zakonč. okno a v již. stěně dvoje dveře. Levé s původním část. zachovaným kováním. Věž hranolová, členěná jen v omítce šedé barvy mělkými lizénovými rámci na hranách a v jednotlivých patrech. Lizénu v úrovni 2. patra, která je ve výšce hřebenu střechy lodi v polovině přerušuje ciferník hodin, umístěný jen v jižní a západní stěně. V posledním nejmenším rámci věže je centrálně ve všech stěnách prolomeno vysoké půlkruhově zakončené okno ve špaletě s kamenným ostěním, okna jsou kryta dřevěnými okenicemi. Nad třetím patrem lizénový rámec přechází do jednoduché římsy pod střechou věže. Západní stěna věže je jednoosá, v přízemí s kamenným schodištěm a hlavními dvoukřídlými dveřmi, zasazenými do kamenného ostění, dveře se třemi obélnými výplněmi, ve spodní části novodobě upravované. Nad nimi umístěn železný znak v kartuši. V prvním i druhém patře jsou nad sebou umístěna 2 menší obloukově zakončená okénka, dělená dřevěnými příčlemi na 4 shodné tabulky, zasazená ve špaletě kamenného ostění. Nad nimi jsou v ose zasazeny hodiny a velké půlkruhem zakončené okno. Při jižní stěně věže stojí až do prvního patra zasahující velký dřevěný kříž, chybí mu příčné břevno. Při jižní stěně presbytáře v rohu k lodi stojí na kamenném hranolovém pilíři polychromovaná socha sv. Jana Nepomuckého. Interiér: Vstupní prostor pod věží má valenou klenbu s lunetami, loď s neckovým stropem, s oválným nástropním obrazem, presbytář a sakristie s křížovou klenbou. V části předsíně je dřevěná dvouposchoďová kruchta, její první patro zasahuje dřevěnými balkóny do 2/3 lodě. Kruchta je nesena dřevěnými hranolovými profilovanými sloupy. Zábradlí tvořeno dřevěnými deskami. V interiéru kostela je hodnotný barokní mobiliář. Na východ u kostela je drobná stavba márnice s valbovou střechou, krytou břidlicí.