kříž

Sousoší Kalvárie pocházející pravděpodobně z první poloviny 19. století se nachází v blízkosti autobusové zastávky, na křižovatce silnic vedoucích do Pěnčína a Sychrova. Na nízký kvadratický podstavec nasedá dřík se stlačenými volutami a kartuší ve spodní části. Dřík je na pohledových stranách dekorován reliéfy světců. Na čelní severní straně vidíme reliéf sv. Václava na koni pod baldachýnem. Na západní a východní straně dříku se nacházejí mělké niky s postavami sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa. Na dřík navazuje profilovaná římsa s rokajovou kartuší, na níž vedle kónicky tvarovaného nástavce s kamenným křížem stály na plintech sochy Panny Marie a sv. Jana Evangelisty. Na kříži se nachází korpus ukřižovaného Krista a páska s titulaturou: „IN / RI“. Podle soupisu soch se nacházel na památce tento nápis: „[Patř člowěče! Kam mne přiwedla láska má pro tebe! Zřizený od p. sausedu Sstweřinských]“. V roce 2005 odcizené sochy svatých nahradily kopie. Socha sv. Jana Evangelisty je v současné době znovu poškozena a z památky odstraněna. Patu kříže zvýrazňuje symbol lebky na pahorku. Památku obklopuje kovové oplocení a dláždění.