kostel Navštívení Panny Marie

Jednolodní kostel navštívení Panny Marie stojí na vyvýšeném místě ve střední části obce směrem k J v sousedství hřbitova. Postaven je ve tvaru latinského kříže, s orientací oltářní části na J, ve stylu pseudogotiky, s prvky pseudorománskými, pseudorenesančními, pseudoklasicistními. Kostel je zastřešen jednoduchou sedlovou střechou pokrytou ve všech částech natíraným plechem. Omítka je stříkaná, šedé barvy. Vstupní S průčelí je trojosé, střední osa je tvořena předsazenou věží, v přízemí s centrálním schodištěm se 7 stupni na obdélném půdoryse, nad nimi jsou umístěny hlavní vstupní dvoukřídlé dveře s ozdobnou krycí lištou. Nalevo v žulovém kvádru podezdívky vyryta datace 1886 - 87. Každé křídlo dveří je děleno do 3 polí, 2 jsou čtvercová, prostřední je obdélné s plastickým latinským křížem, litinovými klikami s figurativní tématikou. Dveře jsou vsazeny do profilovaného kamenného ostění, nad nimi je ozdobný architráv s palmetovým ornamentem, završený plastickým tympanonem. Nad tympanonem je pseudorenesanční nika sklenutá do mušle, v ní je umístěna pískovcová socha sv. Petra. Socha je v mírném kontrapostu, zahalena dlouhým pláštěm, vpředu rozvolněným. Pravá ruka světce mírně připažená, ve vyzývavém gestu, levá drží na hrudi svazek klíčů a zároveň přidržuje plášť. Světec s plnovousem, prostovlasý. Nad nikou je plastický půlkruhově sklenutý tympanon. Nad ním, v úrovni 2. patra prochází plastická římsa, která lemuje celou stavbu kostela, v ostatních částech je pak přímo pod střechou. Římsa opticky vyčleňuje vrchní část S stěny kostela do trojúhelného segmentu. Nad římsou následuje malé obdélné schodišťové okénko, nad ním velké půlkruhově zakončené obdélné okno, posazené na plastické římse s konzolami, kryté dřevěnou žaluzií, nad ním prochází kolem celého profilu věže plastická římsa, nad níž je ve všech 4 stěnách centrálně umístěný kruhový ciferník hodin, lemovaný po straně vždy dvěma obdélnými otvory. Celá věž je završena plastickou korunní římsou, nad kterou je posazena jehlancová čtyřboká střecha, krytá břidlicí, završená měděnou makovicí a měděným latinským křížem. Stejný typ střechy kryje i sanktusníkovou věžičku nad křížením lodí. Celá věž je po na nárožích opatřena jednoduchou kvádrovou bosáží, rytou do omítky. Bosáží jsou opatřena taktéž i všechna nároží kostela. V S průčelí jsou další dvě přízemní osy tvořeny jednokřídlými dřevěnými dveřmi, členěnými do 6 plastických polí, levé dveře jsou v horních dvou čtvercových polích opatřeny sklem s ozdobnou mřížkou. Dveře jsou zasazeny do kamenného profilovaného ostění, které je shodné u všech typů vstupních dveří kostela. Nade dveřmi je plastická římsa, v úrovni tympanonu hlavních dveří jsou v obou postranních osách pak obdélná plastická pole, v pravém je německý nápis v 6 řádcích: Ausgeführt / unter der Leitung des k.k. Oberingenieurs / Alois Heinzel in Pleichenberg / und dem Gemeinde – Vorsteher / Franz Panzner in Wiesenthal / durche Baumeister Franz Hasler in Gablonz. Nad nimi pak kruhová okna, dělená dřevěnými příčlemi do kříže na 4 díly. Z boční stěna kostela je v hl. lodi v úrovni 1. patra zdůrazněna plastickým omítaným pásem, nad ním členěna třemi půlkruhově zakončenými okny, dělenými vodorovně do 5 shodných polí. Nad nimi navazuje korunní římsa. Plasticky pak navazuje příčná loď kostela, zastřešená sedlovou střechou, členěná v Z štítě symetricky umístěnými okny shodnými s okny hlavní lodě, zakončená plastickou římsou trojúhelného tympanonu s centrálním kruhovým okénkem. Za křížením lodí je obdélný symetrický výstupek sakristie kostela, členěný v přízemí jednokřídlými dřevěnými dveřmi, nad nimiž prochází plastická korunní římsa, v 1 patře pak půlkruhem zakončené okno. Na kněžiště navazuje část pravoúhle zakončeného chóru, v Z stěně zakončená v přízemí sdruženými půlkruhově zakončenými drobnějšími okny, nad nimi pultovou střechou, nad níž jsou v Z a V stěně chóru prolomeno půlkruhem zakončené okno. Vlastní chór je kryt sedlovou střechou, v J stěně v přízemí s výraznou půlkruhově zakončenou nikou s plasticky v omítce řešeným latinským křížem, lemovanou plastickou římsou, s návazností na římsu korunní, v úrovni 1. patra pak s kruhovým otvorem. J stěny sakristie i předsíně jsou zdobeny menšími půlkruhovými nikami. V stěna kostela je řešena shodným způsobem jako stěna Z. Interiér s hodnotným původním dobře dochovaným vybavením z dílny řezbáře Petra Buška.