kostel sv. Jakuba

Kostel stojí v mělkém údolí ve středu obce, obklopen zčásti starší zástavbou. K severu směrem k návsi pak lemován stromořadím tvarovaných javorů. Prostá, raně barokní jednolodní stavba, vysvěcená roku 1682 s trojbokým presbyteriem orientovaným k východu a čtvercovou sakristií při jižní straně. Hranolová věž západního průčelí přistavěna roku 1804. Západní průčelí: věž - římsou rozdělena horizontálně do dvou částí. Ve spodní hlavní vstup - pískovcový portál se čtyřkřídlými šikmo (celkově do čtverce) podbíjenými dveřmi. Přístup ke vchodu po 5 cementových schodech. Nad portálem malé oválné bohatě členěné okénko. V hoření části věže obdélníkové, plným obloukem uzavřené okno zvonice s dřevěnými okenicemi. Hoření část orámována lisénovým rámem, korunní římsa a okraj střechy segmentovitě prolomen kruhovým ciferníkem hodin. Jižní a západní strana věže obdobné jako západní průčelí, v přízemí místo portálu okénko - volské oko. Východní strana nad lodí pouze s ciferníkem hodin. V západním průčelí ve stěně lodi při jižní straně jednoduchý pískovcový pravoúhlý portál se vstupem na kůr a do věže. Nad portálem malé oválné okénko. Severní průčelí: boční vchod v provedení obdobném hlavnímu vstupu v západním průčelí, přístupný po 3 schodech. Okna bez šambrán i ostění. Východní průčelí: pouze hladká oblouková okna presbyteria. J průčelí: obdobné S, ale bez bočního vstupu, se sakristií. Vstup do sakristie orientován k V a tvořen jednodílnými dveřmi se světlíkem. zdivo: hrubý neopracovaný kámen. Omítky jsou měkké, vápenné, s výjimkou Z průčelí věže hladké, bez ozdob. barva světle žlutá. Střechy: věž dvojitá jehlancová, loď sedlová, presbyterium valbová. Sanktusník: lucerna s jehlancovým zakončením. Vše kryto plechem, tmavočerveně natřeným.