činžovní dům

Dům čp.71 byl postaven na místě staršího jednopatrového domu (2. NP) koncem 30. let 20. století a navazuje řešením a horizontální úrovní hmoty a podlaží na sousední čp. 70, který je z roku 1936 a je zapsán v ÚSKP pod r.č. 36884/6-4641. Dům je řešen jako řadový, zcela racionálně, funkcionalisticky – jeho hmota je kubická, šestipodlažní. Přízemí je obchodní – konstrukce skeletová, pilíře jsou válcové, vodorovně přestropené mohutným průvlakovým ŽB roštem. Výkladce jsou původní s pozdější úpravou. Nad přízemím je 5 obytných podlaží. 6.NP je z průčelí ustoupeno o plochu terasy. V objektu se uchovalo původní schodišťové těleso. Schodiště je železobetonové – stupně a podesty opatřené teracem. Zábradlí původní zámečnické konstrukce. Vstupní dveře do bytů původní. Ocelová zárubeň – dveře plné hladké. Bytová kapacita je: 2.NP – 3 bytové jednotky, 3.- 6.NP – 2 bytové jednotky na patro. Na schodišťové těleso navazuje výtahová šachta s výtahem (výtah je upraven cca v 60. letech 20. století). Průčelní fasáda. Hmota objektu navazuje na sousední čp. 70 – střecha je plochá. Fasáda je racionální, v podstatě na střední osu. Obchodní parter je prosklený – původní výkladce s pozdější úpravou. Vpravo je výrazný vstup do provozovny, vlevo prochází průjezd domem se shodnou úpravou zaoblení rohových výkladců. Nad obchodním parterem se zvedá kubická hmota 4 obytných podlaží se zvýrazněnou předsazenou středovou hmotou. Páté obytné podlaží (6.NP) je z linie fasády ustoupeno o šíři terasy. Krajní osy oken mají naznačené mělké iluzivní balkóny. Truhlářské výplně oken jsou původní špaletové. Obklad iluzivního zábradlí je tvořen z černé švédské žuly. Dvorní fasáda. Dvorní fasáda je členěna na pět vertikálních os. Řešení je středově symetrické. Střední osa je tvořena průběžným svislým ustoupením od roviny fasády s okenními výplněmi osvětlujícími podesty schodišťového tělesa s pravidelným obdélným rastrováním. Na střední osu navazují svislé osy tvořené částečně zapuštěnými balkóny. Krajní svislé osy tvoří trojdílná špaletová okna. Na hlavní hmotu funkcionalistického domu navazuje kolmo do dvora dvoupodlažní křídlo z období existence staršího objektu, odpovídající svým charakterem cca přelomu 19.a 20.století. Toto kolmé křídlo je na západní straně dvora a zalamuje se k jihu do „L“. Dvorní křídlo je opatřeno pultovou střechou – západní hmota, hmota jižní střechou sedlovou. Střechy jsou kryté bobrovkou a hliníkovými šablonami Alukryt. Okna jsou převážně do „T“ s výklopným nadsvětlíkem, dřevěné dvojité.