kostel sv. Bartoloměje

Kostel je situovaný na návrší uprostřed návsi a tvoří tak přirozenou dominantu obce. Jde o jednolodní orientovanou stavbu s obdélnou plochostropou lodí o rozměrech cca 10,9 x 8,5 m, pětibokým presbytářem s s opěrnými pilíři a západní věží, zakončenou po regotizaci jehlancovou střechou krytou břidlicí. Presbyterium je zaklenuto jedním křížovým polem žebrové klenby a paprsčitým závěrem, pod ním je nepřístupná krypta. K presbyteriu po severní straně přiléhá téměř čtvercová valeně zaklenutá sakristie a k severní straně věže šnekové schodiště. Hladké omítky , barevná kombinace bílých ploch a okrových plastických článků. Krytina střechy pálená, bobrovky, na věži břidlice. Kostel je obklopen upravenou zvýšenou travnatou plochou na místě zrušeného hřbitova. Exteriér: Loď je členěna po obou stranách dvěma vysokými hrotitými okny v rozevřených špaletách, stěny člení lisenové rámy na vysokém kamenném soklu a profilovaná zděná podstřešní římsa. Presbytář se stupňovitými opěráky je prosvětlen ze všech volných stran vysokými hrotitými okny s novogotickými kružbami. Na vnější straně severní zdi kostela , vedle sakristie jsou zazděny v řadě pískovcové náhrobníky (V soupisu památek hist. a uměleckých pol. okr. Chrudimského, jsou citovány nápisy z náhrobků)další fragment náhrobku je vsazen dozazdívky severního portálu v podvěží. Do sakristie od západu vede drobné hrotité okénko s hlubokou špaletou, v níž je osazen plochý, do trnů roztepaný pás žaleza ve funkci mříže. Nepůvodní vstup do skaristie byl zřízen na východní straně. Hranolová věž čtvercového půdorysu s nevýrazně ustupujícími dvěma patry, oddělenými kamennými výžlabkovými římsamije zakončena neogotickou strmou jehlancovou střechou, přecházející ze čtvercové základny v osmiboký hrot. Krytina: břidlicové šablony. Na záp. straně věže vstupní neogotický, lehce hrotitý portál v mělké rozevřené špaletě, s neogotickými ozdobně oplechovanými dveřmi. Nad ním v 1. patře nevelké okno přerušující mezipatrovou římsu, s hlubokou rozevřenou špaletou a neogotickou kružbou. Gotický hrotitý portál (staršího vstupu) je umístěn na jižní straně věže, profilace v úrovni soklu zakončena šikmým zkosením. Další hrotitý, dnes zazděný portál je umístěn symetricky na severní straně věže. Zvonicové patro je osvětleno z každé volné strany hrotitým gotickým oknem jehož kamenné ostění má profilaci zakončenou nad soklem okosením. Mezi věž a severní stranu lodi bylo při regotizaci přistavěno šnekové schodiště s pravoúhlým okoseným portálem vstupu. Interiér: Loď plochostropá s omítaným podhledem bez fabionu, zdobeným vykrajovaným štukovým zrcadlem , po obvodu doplněným orámováním a v ploše vykrajovanými čabrakami. Pod stropem výrazně odsazená římsa. Stěny člení jednoduché pilastry, jejich hlavice jsou tvořeny zalomením římsy. Na západní straně zděná kruchta, podklenutá třemi poli segmentové klenby. Segmentovou arkádu nesou dva prosté hranolové pilíře. Parapet zděný, členěný neogotickým kružbovým panelováním. Pod kruchtou široký půlkruhový průchod do podvěží, uzavřený prosklenou stěnou s dveřmi. Vítězný oblouk půlkruhový, neprofilovaný, hladce orámovaný. Profilace žeber klenby vychází přímo z plochy stěn nebo z trojúhelných náběhů , ve vrcholu ukončena plochými kruhovými svorníky. Dlažba v presbytáři i v lodi je kamenná, z diagonálně kladených čtvercových desek. Do sakristie se vstupuje neogotickým profilovaným sedlovým portálem s neogotickými dveřmi. Sakristie má nízko založenou převýšenou valenou klenbu s oble vykrojenou výsečí nade dveřmi a okénko v hluboké rozevřené špaletě. Věž v 1. a 2. patře obsahuje po jedné křížově zaklenuté místnosti (v 1. patře s hřebínky, ve 2. patře s neogotickými zalomenými žebry). Nad ním nízké technické podlaží s dřevěným trámkovým schodištěm. Strop tohoto prostoru je již podlahou zvonice, kde je dochována zvonová stolice s vročením 1656 s jedním zvonem. Krov lodi je barokního typu s ležatou stolicí a příhradovým ztužením v rovině střechy ondřejskými kříži, na věži složitý jehlanbcový krov z poslední přestavby (1881-3).