dům, zvaný Zelený strom

Samostatně stojící patrová stavba se nachází v lázeňské čtvrti Šanov, při severozápadní straně ulice U Nových lázní. Hlavní budovu obdélného půdorysu doplňuje na jihozápadě připojené patrové křídlo. Jihovýchodní průčelí hlavní budovy, směřující do ulice U Nových lázní, je sedmiosé, střední tři osy jsou situované v mírně vystupujícím rizalitu. Nároží rizalitu jsou v přízemí i patře lemovaná pásem s nad sebou umístěnými čtverci s diamantovou bosáží. Po obou stranách os je vždy jeden subtilní pilastr s lemovaným dříkem a jednoduchou hlavicí – pilastr vpravo a vlevo od střední osy má s vedlejším pilastrem společnou horní římsu. Pilastry stojí na profilované parapetní římse, která vede po celé šíři průčelí. Nad pilastry je kladí, provedené netypicky jako vystupující vysoké obdélné pole, rozdělené římsou na poloviny a svisle přerušené nad mezerou mezi pilastry po stranách střední osy. Jednotlivé části kladí i nárožní bosáž spojuje profilovaná horní římsa. Ve středu rizalitu se nachází vstup na terasu před rizalitem – dvoukřídlé dveře s plnou dolní částí a s proskleným středem a hořejškem, odděleným profilovaným poutcem. Po obou stranách dveří je dvoukřídlé okno s nedělenými křídly a s profilovaným poutcem vymezenou dvoudílnou horní částí. Okna jsou zasklená dvojitými ditermačními skly. Dvouosé části po stranách středního rizalitu mají u nároží pilastr s jednoduchou hlavicí. Ve všech osách jsou stejná okna, jako v rizalitu, včetně orámování pilastry. Nad pilastry je pak stejné obdélné pole kladí, nahoře zakončené profilovanou římsou. Nízká terasa před rizalitem má mřížové zábradlí se čtverci s diagonálními pruty, doplněnými stáčenými motivy. Na nárožích terasy stojí dva zdobně provedené litinové sloupky, podpírající obdélný balkón, umístěný v patře. Ten sahá přes celou šíři středního rizalitu, jeho mřížové zábradlí tvoří obdélná pole, vždy se dvěma motivy nad sebou. Nahoře je čtyřlist v kruhu, po stranách doplněný na koso situovanými čtyřmi ovály, uvnitř se stáčenými pruty a lístky. Dole je podobný čtyřlist, avšak mohutnější a bez kruhu, nahoře, dole a na obou bocích doplněný srdčitě stočeným motivem. Oba typy motivů zpevňují diagonální pruty, vedoucí ke středu čtyřlistu. V patře rizalitu se opakuje členění fasády a stejné jsou i výplně otvorů. Rozdíl je v kladí, které má pouze poloviční výšku. Nahoře je dvojitá profilovaná římsa, vymezující pás pod římsou hlavní. U obou nároží je v tomto pásu diamantová čtvercová bosa, jinak je stěna hladká. Úroveň prvního patra v dvouosých úsecích po stranách rizalitu odděluje profilovaná římsa. Také zde je členění fasády obdobné jak v přízemí, jen opět s nižším kladím, nad nímž se zvedá širší profilovaná římsa. Pod okny je průběžná parapetní římsa a pod ní prázdné parapetní pole, vymezené po stranách a dole lizénami (dolní lizéna je průběžná). V pásu pod hlavní římsou jsou v této části stěny tři obdélná prázdná pole. Nad osami první a druhou zleva je pravé pole nejužší, levá boční strana je konkávně vybraná, střední je nejširší, konkávní má obě boční strany a levé pole má vybranou pravou boční stranu (analogicky obráceně je tomu i nad osami první a druhou zprava). Mohutná profilovaná hlavní římsa je vyložená na konzolách, zdobených vegetabilními motivy. Nad středním rizalitem se zvedá trojúhelný štít, uvnitř po stranách se stejnými konzolami, jako podpírají hlavní římsu. Trojosá severovýchodní fasáda má stejné členění jako dvouosé úseky po stranách rizalitu v jihovýchodním průčelí. Všechny osy jsou okenní, avšak osy první a druhá zleva jsou v obou podlažích zazděné. Výplně jsou tak pouze v krajní pravé ose. Stejné provedení fasád je i na protější straně a také na přistavěném patrovém křídle. Jeho severovýchodní strana je jednoosá, se zazděnými otvory. Zazděná je také levá osa jihozápadní fasády, zatímco v pravé ose jsou okenní výplně. Tato stěna přístavby je zakončená obdobným trojúhelným štítem jako nad středním rizalitem jihovýchodního průčelí hlavní budovy. Severozápadní stěna přístavby je jednoosá, u nároží s lizénou v přízemí a pilastrem v prvním patře, Jinak ji člení pouze průběžné římsy, přecházející i na jihozápadní stěnu rizalitu, který vystupuje z půdorysu přístavby i hlavní budovy. Jeho zbývající stěny, stejně jako severozápadní fasádu hlavní budovy, člení pouze okenní otvory a hlavní římsa (na zadní straně již není vyložena na konzolách). Rizalit má severozápadní stěnu zakončenou trojúhelným štítem s jednoduchým orámováním, uprostřed s kruhovým větracím otvorem. Hlavní budova a přístavba mají valbovou střechu, zadní rizalit sedlovou, Krytinou je eternit. Hlavní budova je dispozičně trojtraktem se středovou chodbou mezi místnostmi po obou stranách. Patro je přístupné schodištěm přistavěného schodištního křídla s hlavním vstupem.