dům, zvaný U Sokola

Nárožní dvoupatrový dům se nachází při ústí uličky na Zámecké náměstí. Průčelí obrácené do náměstí je pětiosé, s představeným portikem na kanelovaných sloupech s dórskými hlavicemi, nesoucími balkon s kovaným (původně litinovým) zábradlím. Na vysoký sokl dosedá zvýšené přízemí, na fasádě členěné průběžnou páskovou bosáží. Okna přízemí sdružená do náměstí po dvou osách mají podokenní římsu. Pět kamenných stupňů vstupního schodiště vede mezi sloupy s kanelurou a jednoduchou dórskou hlavicí k hladkému pravoúhlému kamennému portálu s dvojdílnými dveřmi s prosklením ve vrchní části. Přízemí i patra jsou oddělena průběžnou mezipatrovou římsou. Okna sdružených okenních os v patře čelní fasády mají podokenní římsu a spojenou obíhající plastickou pravoúhlou šambránu, stejně jako balkonové dveře v centrální ose. Okna druhého patra mají plasticky zvýrazněnou nadokenní římsu (u krajních sdružených okenních os sdruženou), obíhající pravoúhlou šambránu a průběžnou podokenní římsu, zvýrazněnou navíc konzolkami pod okny. Okna všech pater jsou dvojitá, dvojdílná, ven otvíravá, dělená na osm (v přízemí na šest) čtvercových okenních tabulek. Kování pantů je osazeno na vnější straně rámů křídel. Výrazná korunní římsa je jen jednoduše profilovaná. Boční pětiosé průčelí je architektonicky členěno obdobně jako hlavní průčelí do náměstí. V otvorech jsou stejná okna, otvory v osách prvního patra první a čtvrté zprava a v druhém patře v ose čtvrté zprava jsou zazděné. Stěna vrcholí lichoběžníkovým štítem se čtyřmi okenními otvory (v ose první zprava je zazděný). Střecha je sedlová s polovalbou nad boční fasádou. Osově asymetricky jsou v ní osazeny tři střešní vikýře a dvě nevhodně osazená střešní okna. Od r. 1995 položena nevhodná střešní krytina (bitumenový šindel místo původní klasické pálené bobrovky). Objekt je alespoň částečně podsklepen – v části nároží do náměstí – polozahloubený sklep sklenutý valenou klenbou. Dispozičně je dům příčným trojtraktem se středním komunikačním traktem. Místnosti přízemí sklenuty na pruské placky. K domu přiléhají dvě dvorní křídla (společně s domem do tvaru U) s komunikací (schody) do dvora a dvorem uzavřeným zdí s bránou. Ve dvorních křídlech patrné klasicistní segmentové oblouky komunikačního (pavlačového) traktu. Dnes v tomto prostoru nevhodně osazená plastová okna.