gymnázium

Objekt gymnázia je solitérní, dvou až třípatrová zděná stavba nepravidelného členitého půdorysu, zasazená do terénu. Její severovýchodní křídlo s hlavním vstupem je orientováno k ulici Československých dobrovolců. Severovýchodní průčelí (do ulice) je z větší části dvoupatrová, pouze část u východního nároží je třípatrová. Tvoří ji pět os, k nimž se ve dvou nejvyšších podlažích připojují ještě dvě osy navíc, vpravo a vlevo od osy střední. Suterén člení v omítce naznačená kvádrová bosáž, nad okny se zalamující do klenáků. V osách první a druhé zleva je dvoukřídlé okno ve špaletě, s křídly, rozdělenými vodorovně na poloviny a s poutcem oddělenou dvoutabulkovou horní částí. V ose čtvrté zleva jsou úzké jednokřídlé dveře s prosklenou horní částí, v ose páté zleva je opět okno. V ose třetí zleva se nachází velký a vysoký vchod, sahající až k římse pod okny prvního patra. Přístupný je po čtyřech kamenných schodech. Rozměrné dřevěné, z velké části prosklené vstupní dveře jsou trojdílné, s otvíravou širší střední částí. V plné dolní části jsou ozdobné výplně s dovnitř vykrojenými rohy a kruhy v dolních cviklech (ve středu je výplň orientovaná na šířku, na bocích na výšku). Zbývající úsek dveří je prosklený, sklo člení ozdobné prvky. Boční úseky rozděluje jedna svislá a dvě vodorovné příčle, doplněné nahoře a dole půlkruhem. Dolní půlkruh zakončují piniové (?) větvičky se šiškami, uvnitř je prázdný štít. V horním půlkruhu jsou dubové listy, vycházející ze svislé příčle, a to i pod půlkruhem. Základní členění širší střední části dveří tvoří na výšku situovaný ovál, doplněný nahoře vodorovnou příčlí a dole dvěma oblouky. Nahoře a dole v rozích je piniové jehličí se šiškami. Spoje jednotlivých dílů dveří kryje profilovaný sloupek s patkou a hlavicí s květem. Zasklený nadsvětlík člení široký profilovaný trojlaločnatý motiv, z něhož vycházejí tři rovné příčle do sluncovitého tvaru. Dolní rohy nadsvětlíku zdobí piniová větev se šiškami. Dveře lemuje mohutný kamenný portál. Stojky člení po paty půlkruhového oblouku nad dveřmi pásová bosáž (její úrovně odpovídají úrovním suterénu). Pod profilovanou římsou, vymezující paty oblouku, je na stojce na obou stranách maskaron čelně situované ženské hlavy. Obličej se sevřenými ústy je protáhlý, žena má vlnité polodlouhé vlasy, pod bradou jsou korále. Maskaron je umístěn na volutě, která nad ženinou hlavou vybíhá do závitu a podobně pak dole. Zde je pod volutou ještě vějířovitý motiv, na němž spočívají tři šišky. Horní část stojky nad římsou se směrem vzhůru na přední straně konvexně rozšiřuje, většinu její plochy vyplňují reliéfy, vztahující se ke vzdělávacímu poslání budovy. Dole je nakoso situovaná silná kniha, lemovaná stuhami, výše piniová větvička se šiškami, nad ní na sebe položené rýsovací potřeby - trojúhelník, úhloměr a kružítko – výše opět větvička, nad níž je stuha. Část portálu směrem ke dveřím je mírně zkosená, na obou stranách se zde nachází půlkruhově zakončená nika na způsob sedilie. V konše je motiv mušle, dole vystupující okrouhlé sedátko na vrubovité konzoli. Nad nikami je prázdný štít. Nad profilovanou římsou se zvedá archivolta, zdobená směrem od dveří vejcovcem, vyžlabením a perlovcem. Ve cviklech jsou opět stylizované piniové větve, uprostřed cviklu je štít, na němž sedí čelně situovaný výr s rozepjatými křídly. Stojky nesou architráv, oddělený profilovanou římsou, dole se zubořezem. Architráv je po obou stranách rozšířený na hranolové sloupky, na jejichž přední straně je piniová větev se šiškami. Část mezi sloupky lemuje listový a volutový dekor, v obdélném, na šířku orientovaném vpadlém poli je nápis „GYMNASIUM TEPLICE“. Na obou sloupcích sedí čelně situovaná socha zvířete, držícího předními tlapami vysoký štít. Vpravo je to lev s otevřenou tlamou, v dolní části štítu je rovnoramenný kříž. Vlevo je medvěd, v jeho štítu je znak města Teplice (hlava sv. Jana Křtitele na míse – zde je zobrazena z poloprofilu tak, že brada směřuje z hlediska pozorovatele doprava). Zbývající patnáctiosá část severovýchodního průčelí má osy rozmístěné tak, že jsou zde čtyři úseky se čtyřmi, blízko sebe umístěnými osami a mezi těmito úseky je větší mezera. Suterén sleduje stoupající terén, takže zde situovaná okna se směrem k severozápadu zmenšují. Stěnu suterénu pokrývá stejná bosáž, jako u popsané pětiosé části. Obdobná bosáž, pouze poněkud subtilnější, pokrývá také fasádu v celém přízemí severovýchodního průčelí. V osách první, druhé, čtvrté a páté zleva jsou stejná okna (osu třetí zleva vyplňuje vstup). Jsou dvojitá trojdílná, s díly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Střední díl je o něco širší než boční, profilovaný poutec odděluje horní trojdílnou část. Nad osami druhou a čtvrtou zleva je kamenný hlavní klenák s reliéfním maskaronem. Jde o čelně situovanou protáhlou mužskou hlavu s delšími vlasy a dlouhým vlnitým plnovousem, na jejímž čele je divadelní maska (?). Po stranách hlavy je piniová větvička se šiškou. V osách první a páté zleva tento klenák chybí, neboť sem zasahuje dolní část arkýře z vyššího podlaží. Ve zbývajících osách přízemí jsou stejná okna – dvojitá dvoukřídlá, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Nad okny je plastický hlavní klenák. Pod okny probíhá po celé šíři této části průčelí parapetní římsa. Stěna prvního patra je hladká. Výraznými prvky průčelí jsou dvoupatrové polygonální arkýře, situované v osách první, páté a třinácté zleva, které jsou v zásadě stejného provedení. Mají tři stěny, přičemž střední je rovná a boční zkosené. Nese je široká konzola, sledující tvar arkýře, opatřená reliéfní výzdobou. U arkýřů v osách první a páté zleva jsou uprostřed dvě piniové větvičky se šiškami vedle sebe a po obou stranách je hlava trpaslíka (?). Jde o muže s baňatým nosem a dlouhým plnovousem, hledícího dolů. Na hlavě má kapucovitou čepici. Obě paže v širokých rukávech jsou pozdvižené a ohnuté v lokti, ruce přidržují římsu konzoly. Ta se výše oble rozšiřuje a přechází v bohatě profilovanou přesahující římsu, uprostřed se zubořezem. U arkýře v ose třinácté zleva je v dolní části poprsí muže, podpírajícího zády konzolu. Provedené je ve vysokém reliéfu. Muž má předkloněnou hlavu, na níž jsou vlnité vlasy, učesané na boční pěšinku. Na čele jsou vodorovné vrásky, na bradě vousy, rozdělené do dvou zvlněných pramenů. Muž je oblečen do haleny s krátkými širokými rukávy, dole ohrnutými a pracovní zástěry. Obě svalnaté paže jsou ohnuté v lokti od těla, pravá ruka drží kladivo a levá dláto. Pod mužem je kartuše, která má nahoře zavinuté okraje a lemovaná je kroucenými šňůrami. V kartuši je trojúhelník s rozloženým kružítkem. Nad poprsím muže se zvedají rozšiřující se profilované římsy se zubořezem a vejcovcem. Výše už jsou všechny tři arkýře provedené stejně. Nad římsami jsou dolní části stěn arkýře, v nárožích s dvěma pásy bosáže nad sebou a mezi bosáží s reliéfní výzdobou. Jde o stejný motiv, obsahující uprostřed prázdný štít, který obklopují větvičky pinie se šiškami. Celek doplňuje kroucená šňůra, nahoře uprostřed zavázaná do uzlu, přecházející přes horní část štítu a proplétající se mezi větvičkami. V dolní části štítu je otvor, skrz nějž je šňůra provlečená. Výše je profilovaná římsa – parapetní římsa pod okny. Ta jsou ve všech třech stěnách a jsou dvojitá jednokřídlá, rozdělená vodorovně na poloviny. Bohatě profilovaný poutec odděluje nečleněnou horní část. Kolem oken je vyžlabené ostění, dole okosené. Nad okny je reliéfní pás s piniovými větvičkami se šiškami, uprostřed každé stěny je navíc ještě zvíře – ve střední stěně je to čelně situovaná hlava výra s pařáty a rozepjatými křídly, na bočních stěnách ještěr (?) s šupinatým tělem a protáhlou hlavou, zakončenou zobákem (?). Oba ještěři směřují hlavou od sebe. Nad tímto pásem je profilovaná římsa, dole se zubořezem, nad římsou pak druhý reliéfní pás. Má podobnou piniovou výzdobu, doplněnou nahoře o nápisovou desku s volutovitě zatočenými bočními stranami. Na arkýři v levé ose je na levé stěně nápis „HUMBOLDT.“, na střední stěně „RANKE. “ na pravé straně „MOMMSEN.“. Pod deskou a po jejích stranách jsou kroucené šňůry, různě provlékané a stočené. Na arkýři v ose páté zleva jsou nápisy „NEWTON. “, „GAUSS.“, „KEPPLER.“. Nad profilovanou římsou jsou stěny úrovně druhého patra, kde jsou stejná okna jako v patře prvním. V horní části je opět pás se štukovou výzdobou, avšak na rozdíl od dolního je zde ve středu všech tří stran výr. Nad bohatě profilovanou hlavní římsou, v dolní části se zubořezem, se zvedá zvonovitá střecha, zakončená jehlou se stylizovaným rozvinutým květem na vrcholu (u arkýře v ose třinácté zleva dnes chybí). Krytinou je plech. Mezi arkýři v osách první a čtvrté zleva jsou v prvním patře tři stejná sdružená okna, tvořená dvěma dvojitými dvoukřídlými okny s dvoutabulkovou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Mezi okny je kamenný polosloup, ve střední části s rytím naznačeným tordováním a s hlavicí v podobě stylizované hlavy výra. Nahoře a po stranách je kolem osy šambrána, která má širší patku, uvnitř je vyžlabená a na okrajích na dvou místech zubovitě rozšířená. Nad okny je společná profilovaná římsa, dole se zubořezem, pod ní je na stěně reliéfní pás. Jde o variantu výzdoby pásu nad okny v bočních stěnách prvního patra arkýře, tedy s piniovými větvičkami se šiškami a stylizovaným ještěrem. Uprostřed pásu je prázdný štít, postavy ještěrů směřují hlavami od sebe. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, která probíhá po celé šíři stěny. Ve zbývajících osách prvního patra severovýchodního průčelí jsou stejná okna jako v přízemí. Úseky po čtyřech osách mají šambránu nahoře spojenou, na bocích třikrát zubovitě rozšířenou (mezi okny je tato část vždy společná pro dvě sousední okny a tvoří tak dvě úzká vpadlá obdélná pole nad sebou). Také v druhém patře je stěna hladká. V úseku mezi arkýři v osách první a páté zleva jsou opět tři sdružená okna, zde však doplněná o jednoduché okno mezi sdruženými. Výplně jsou stejné jako v prvním patře. Šambrána je v horní partii pro všechna okna společná, boky jsou stejné jako v prvním patře dvoupatrové části křídla. Nad okny je mohutná profilovaná kamenná římsa, dole se zubořezem, pod níž jsou u okrajů os umístěny čelně situované kamenné mužské hlavy, provedené ve vysokém reliéfu (patrně reprezentující různé profese). První zleva je muž s dlouhým plnovousem, na jehož hlavě je čepice či klobouk s ohrnutým dolním okrajem. Druhý zleva je muž s kratším plnovousem a výrazným knírem, na hlavě má vojenskou (?) čepici se štítkem. Třetí zleva je muž s krátkým plnovousem, stočeným do dvou ruliček a delším knírem. Na hlavě s vlnitými vlasy je baret. Čtvrtý zleva je muž s knírem a licousy (?), který má na hlavě přilbu. Muž pátý zleva má knír se zatočenými konci, na hlavě je čepice s rovným dýnkem a neidentifikovaným motivem uprostřed. Šestý zleva je muž s podbradkem, který má na hlavě klobouk. Okna ve zbývající části druhého patra jsou stejná jako v prvním patře, včetně orámování a parapetní římsy. Zde stěnu završuje profilovaná hlavní římsa, přerušená stupňovitým štítem nad arkýřem v ose patnácté zleva. Na jednotlivých stupních je umístěn čtvrtkruhový plastický motiv, na horním stupni pak trojúhelný. Úsek os první až páté zleva je vyšší, obsahuje třetí patro. V mírně nižších krajních osách je drobné termální okno se sluncovitými členěním, lemované profilovanou šambránou. V místě hlavního klenáku je maskaron smějícího se divého muže. Pod oknem je profilovaná římsa, u pat okenního oblouku s kulovitým čučkem. Pod římsou je na stěně štuková kartuše, lemovaná stylizovanou zvlněnou stuhou se zavíjejícími se konci, po stranách je střapec. Rozmístění oken ve zbývajících osách odpovídá druhému patru s tím, že místo sdružených oken je jedno velké (střední velké okno a dvě menší vedle něj jsou snad reminiscencí na palladiovské okno). Tato velká dvojitá okna jsou nahoře půlkruhově zakončená a bohatě členěná. Mají dva poutce – jeden rozděluje okno na poloviny, profilovaný druhý odděluje horní půlkruh. Svisle jsou obě poloviny okna členěné na čtyři díly, každý díl pak tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Horní část okna má sluncovité rozdělení. Menší okna jsou nižší obdobou oken v druhém patře. Téměř celá stěna této vyšší části třetího patra je opatřena souvislým kamenným, bohatě zdobeným obkladem. Mezi osami jsou pilastry se soklovou patkou, která má na přední straně velký prázdný štít a nad profilovanou horní římsou, která probíhá po celé šíři, je trojúhelný fronton. Horní polovina stojek, vymezená obdélnou, na šířku situovanou diamantovou bosou, dole s kapkami, má plastickou výzdobu. Jde o střapec ze sedmi úrovní svazku piniového jehličí, nahoře doplněného o dvě šišky. Mezi volutami jónské hlavice je vejcovec. Pod okny mezi pilastry je pás s reliéfy. Pod velkými okny je uprostřed prázdný štít, od něhož vede na obě strany široká páska, volnou plochu vyplňují piniové větvičky se šiškami. Pod malými okny je užší varianta, bez štítu. Okna mají profilovanou kamennou šambránu. Velká okna mají hlavní klenák v podobě maskaronu divého muže s otevřenými ústy, ve cviklech nad obloukem je stylizované piniové jehličí s třemi šiškami uprostřed. Nad malými okny je obdélné pole, vymezené po stranách piniovými střapci a nahoře výrem v čelní pozici, s rozepjatými křídly (ve stylizované podobě, s celkem třemi páry křídel). V poli je štít, ve kterém jsou nad oknem v ose třetí zleva tři menší štíty (dva nahoře a jeden v mezeře pod nimi dole), v ose páté zleva rozevřená kniha. V horní části stěny je mezi pilastry další štuková výzdoba. Nad velkými okny jde o variantu motivu nad sdruženými okny v prvním patře (s ještěry), pouze místo středního štítu jsou zde piniové větvičky se šiškami. Jenom tyto větvičky tvoří motiv nad menšími okny. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou, vyloženou na obdélných konzolách a doplněnou dole zubořezem. Severovýchodní průčelí tvoří celkem čtyři části. První směrem odleva je severozápadní stěna severovýchodního křídla, oproti napojujícímu se křídlu severozápadnímu předstupující. Její členění je stejné jako na severovýchodě, tedy nízký suterén a přízemí pokrývá bosáž, první a druhé patro jsou hladké a jednotlivá podlaží oddělují římsy, které sem přecházejí ze severovýchodní strany. Až na štít, kterým stěna vrcholí, je bez otvorů. V úrovni prvního patra je uprostřed stěny velká obdélná štuková kartuše. V jejím středu je pole se znakem města Teplice, tedy hlavou sv. Jana Křtitele, ležící na míse. Hlava je situována v poloprofilu tak, že brada směřuje doprava, za hlavou je svatozář. Kolem pole jsou piniové větvičky s šiškami, přes které diagonálně přecházejí dvě dvojice širokých pásek a svisle dvě kroucené šňůry. Nahoře a dole uprostřed jsou dvě voluty, dole je mezi nimi maskaron divého muže. Nad čelem s vodorovnými vráskami jsou stylizované vlasy, oči jsou vyvalené, ústa zcela otevřená tak, že je vidět jazyk. Od baňatého nosu vedou stuhovité kníry, na bradě je plnovous. Vnější okraj tvoří po stranách široké pásky a pod vrcholem i páska vodorovná, se zavinutými konci. Na svislých páskách je stylizovaná hadovitá ryba, držící v tlamě šňůru, zakončenou střapcem. Na vrcholu svislých pásek je ještě kulový čuček. Nahoře uprostřed je nad kartuší otevřená věžovitá městská brána s dvěma věžemi s nižší střechou po stranách. Stěnu završuje stupňovitý štít stejného provedení, jako na severovýchodě. Zde je v něm však sdružené okno, tvořené třemi okny, rozdělenými vodorovně na polovinu. Okna mají šambránu, která je nahoře společná a po stranách má dvě zubovitá rozšíření. Okna mají profilovanou parapetní římsu, pod níž je štuková výzdoba. Uprostřed je prázdný štít, od jehož dolní části vede na obě strany široká zvlněná stuha se zavinutými konci. Vedle štítu nad stuhou je voluta, okolí stuh a štítu vyplňují piniové větvičky se šiškami. Krátká jihozápadní stěna je opět členěna bosáží v přízemí a mezipatrovými římsami, je bez otvorů. U napojení severozápadního křídla je do rohu vestavěn schodišťový trakt, který má čtyři stěny. Zleva je to užší stěna, situovaná na koso, širší rovná stěna, opět užší kosá stěna a k vedlejšímu křídlu se napojuje stěna rovná (zcela nahoře je ještě pátá stěna – rovná, u severovýchodního křídla). Fasády jsou v dolní části opatřené bosáží, nad otvory se zalamující do klenáků, horní partie jsou hladké. V rovných stěnách jsou okna. Ve stěně, situované k ulici Alejní, je v suterénu otvor, zakončený segmentovým obloukem. Výše je velké okno, které má nahoře půlkruhový tvar. Je dvojité, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s profilovaným poutcem oddělenou dvoutabulkovou horní částí. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa. Vyšší úroveň odděluje profilovaná římsa, která zalomeními pod okny stoupá vzhůru. Okna jsou umístěná těsně vedle sebe, mají podobnou šambránu jako okna v prvním patře dvoupatrové části severovýchodní strany. Jsou dvojitá, rozdělená do kříže, nad profilovaným poutcem je horní část s jednou svislou příčlí. Horní část schodišťového traktu odděluje profilovaná římsa, dole se zubořezem. V rovné stěně jsou dvě obdobná okna jako níže, avšak zde je stěna doplněna dalším členěním. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, na bocích a nahoře šambrána s vyžlabením, dole okosená. Mezi okny a po jejich stranách je dosti mohutný polosloup, členěný do pásů, pod hlavní římsou obdobného provedení jako má mezipatrová římsa je pás se štukovou výzdobou. Rozdělují ho sloupy a přechází rovněž na ostatní stěny. Provedený je stejně jako pás pod hlavní římsou arkýřů v severovýchodním průčelí. Na zkosených stěnách je stejný polosloup, jako na rovné přední. Ve vzniklé ploše je obdélné štukové pole s prázdným štítem, doplněným šňůrou a zavíjenými motivy. V boční rovné stěně je dole půlkruhově zakončený otvor, výše jsou stejná okna a členění jako v přední rovné stěně. Rozdíl je v horní části, kde je pravé ze dvou zde situovaných oken nižší (ubrána je dolní část). Schodišťový trakt má zvonovitou střechu, krytou plechem. V jejím vrcholu je zasazená velmi nízká polygonální věžička s prohnutou jehlancovou střechou, krytou taškami. Věžičku zakončuje jehla, na níž je nasazen hromosvod. Třetí částí severozápadního průčelí je dvoupatrové sedmiosé severozápadní křídlo, provedené podobně jako dvoupatrová část severovýchodní fasády křídla severovýchodního. Na rozdíl od něj zde nejsou osy situovány ve shlucích, nýbrž jsou rozmístěny pravidelně. V ose páté zleva je v úrovni druhého patra napojena novodobá lávka, umožňující přístup do budovy, umístěné na protější straně ulice. V ose sedmé zleva je připojena kolmo situovaná obdélná přístavba, sahající zdmi do výše zhruba dvou třetin prvního patra. Předstupující dolní část má bosáž, nad profilovanou římsou, dole se zubořezem, se šikmo napojuje k vyšším partiím – spoje kryjí bobrovky. V severovýchodní stěně je dole obdélný otvor, nad nímž jsou naznačené klenáky. Hladká vyšší část stěny je bez otvorů, ukončuje ji profilovaná hlavní římsa. K jejímu severnímu nároží se zde napojuje polygonální arkýřovitá část. Dole je plná, nad profilovanou římsou je v každé stěně úzké okno, rozdělené vodorovnou příčlí na poloviny. Profilovaný poutec vyděluje hořejšek okna. Nahoře a po stranách lemuje okna šambrána s vyžlabením, dole okosená (stěna u přední strany přístavby je pouze poloviční, včetně zaslepeného okna). Stěny zakončuje profilovaná hlavní římsa, dole se zubořezem. Střecha je dole zvonovitá, nahoře jehlancová, završuje ji špička s ostrým hrotem. Krytinou je plech. Většina severozápadní strany přístavby je v dolní části lehce předstupující (střed a pravá strana). V horní části se vlevo uplatňuje již popsaná arkýřovitá přístavba, zbývající úsek je proveden symetricky. Uprostřed stěny se nacházejí tři okna (patrně reminiscence na palladiánské okno). Vysoké a široké střední okno je zakončeno do půlkruhu. Dolní část je rozdělena třemi silnými příčlemi a každý takto vzniklý díl ještě tenkou vodorovnou příčlí na poloviny. Poutec vymezuje hořejšek, který má dole půlkruh, v polovině svisle rozdělený a v horním pásu tři příčle, tvořící sluncovitý tvar. Kolem okna je profilovaná šambrána s širší patkou, která je společná i pro vedlejší okna. Ve vrcholu oblouku je plastický hlavní klenák. Po obou stranách velkého okna je menší obdélné okno, sahající nahoře k výšce poutce velkého okna. Je rozdělené vodorovně na poloviny, po stranách a nahoře ho lemuje dvojitá šambrána. Vnitřní je vyžlabená, nad širší patkou okosená, vnější je plochá a pod horními rohy zubovitě rozšířená. Všechna tři okna mají společnou profilovanou parapetní římsu. Stěna vrcholí vysokým obloučkovým štítem, v jehož středu je velký plastický motiv. Jde o prázdný štít, lemovaný nahoře po stranách volutou, z níž vychází pletená šňůra pod štít a na strany – ke zde umístěným stromům. Vpravo je to dub, vlevo pinie. Tříosou jihozápadní stranu této přístavby podpírají opěráky, rozmístěné po stranách jednotlivých os a sahající až pod hlavní římsu. Jejich stříšku kryjí tašky. Dolní část stěny člení bosáž, která končí v úrovni pat oblouků oken. Ta jsou větší obdobou středního okna na uliční straně – mají dvojnásobnou výšku. Horní oblouk lemuje šambrána s hlavním klenákem. Stěna vrcholí profilovanou římsou, dole se zubořezem, která přechází i na přední a zadní stěnu. Jihovýchodní stěna přístavby má bosáž ve stejné výši jako severozápadní, jsou v ní prolomena okna, která jsou obdobou oken na protější straně, avšak o dvojnásobné výšce. Šambrány jsou stejné jako na severozápadě, rovněž tak štít, který je však bez plastické výzdoby. Přístavba má sedlovou střechu, krytou taškami. V jejím středu je zasazena čtvercová větrací nástavba, zakončená jehlancovou střechou. Součástí jihovýchodního dvorního průčelí objektu je kromě přístavby také fasáda severozápadního křídla, k němuž se napojuje. Část přízemí na levé straně zakrývá novodobý přístavek, jehož obdélný půdorys je oble rozšířen a jehož část je přistavěna i k výše popsané přístavbě. Členění fasády křídla a šambrány kolem oken jsou stejné jako na protější straně, jiné je však rozmístění os. V přízemí a prvním patře jsou situovány – zprava - čtyři okna blízko sebe, a to dvakrát, u sebe jsou rovněž krajní dvě levé osy. V druhém patře jsou navíc ještě dvě okna v mezerách mezi shluky v patře prvním. Jihozápadní fasádu severovýchodního křídla tvoří dvoupatrová část, která má stejné členění jako jihovýchodní strana křídla severozápadního a připojená, výrazně předstupující část, obsahující tříosý třípatrový úsek (na protější straně s hlavním vstupem do objektu). Jeho úrovně podlaží jsou na této straně odlišné od zbytku objektu. Plochu přízemí a prvního patra člení bosáž, nad otvory s naznačenými klenáky, z nichž hlavní je plastický. V přízemí jsou ve střední ose dveře, zakončené do segmentového oblouku. Jsou dvoukřídlé, rámové konstrukce, v horní části prosklené. Poutec vymezuje zasklený nadsvětlík. Vpravo a vlevo od dveří je segmentově zakončené dvoukřídlé okno ve špaletě, zabezpečené vnější mříží. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny a svislá příčle pak horní část, oddělenou poutcem. Pod okny je parapetní římsa. Stejně dělená jsou i okna v prvním patře, zde však mají v horní části půlkruhový oblouk. Okna v krajních osách jsou širší než dvě, tvořící ve střední ose okno sdružené. Takto jsou rozmístěná i okna v druhém patře, jehož stěna – stejně jako stěna v úrovni třetího patra – je hladká. Okna i orámování jsou stejné jako u oken v prvním a druhém patře dvorního průčelí dvoupatrové části severovýchodního křídla, pouze u sdruženého okna je horní část šambrány společná. Pod okny probíhá po celé šíři parapetní římsa, třetí patro odděluje profilovaná římsa. Zde jsou okna obdobná jako na protější straně objektu – tedy velké, půlkruhově zakončené ve střední ose a menší obdélná po stranách. Orámování je stejné jako u oken v druhém patře (u středního okna je zubovité rozšíření vnější ploché šambrány po celém obvodu). Profilovaná parapetní římsa vymezuje pás, v němž se nachází štuková výzdoba. Pod středním oknem je uprostřed jejího pole prázdný štít, doplněný po stranách širokou zvlněnou stuhou či páskou. Zbývající plochu vyplňují piniové větvičky se šiškami. Pod levým oknem je reliéf, odpovídající části vlevo od štítu, pod pravým naopak části vpravo od štítu. Tuto část budovy zakončuje obdélná nástavba, před jejíž přední stěnou je stupňovitý štít stejného provedení jako na severozápadní straně severovýchodního křídla. Do jeho dolní části zasahuje půlkruh středního velkého okna. Tato trojosá vyšší část je po obou stranách doplněna o mírně ustupující osy o dvoupatrové výši – vpravo je jedna, vlevo dvě. Členění fasády a okna včetně orámování jsou stejné jako u ustoupené části severovýchodního křídla (pouze u oken v pravé ose díky nedostatku místa chybí zubovité rozšíření na vnější straně šambrán). Krajní levá osa je umístěna dále od nároží, na volné ploše jsou v prvním patře malované barevné sluneční hodiny. Uprostřed je dvojice postav – vpravo je čelně situovaný sedící starý muž s vyvýšeným pravým kolenem, oděný do hnědého dlouhého šatu s širokými dlouhými rukávy. Obě paže má ohnuté v lokti, na klíně je otevřená silná kniha, kterou přidržuje pravou rukou. V levé ruce drží neidentifikovaný předmět. Na hlavě s čelní pleší jsou bílé vlasy, na bradě mohutný bílý plnovous. Oči hledí do knihy. Vlevo, za mužem, sedí ženská postava, představující zřejmě múzu. Dolní část těla je mírně natočená doleva, horní je v téměř čelní pozici. Žena má bělavé dlouhé šaty s širokými rukávy po loket. Pravá paže vede podél těla, ruka, opírající se o nohu, drží velký brk (?). Levá paže je vysoko zdvižená, ruka drží za dolní okraj vavřínový věnec. Ve vrcholu věnce a po obou stranách je stejný prázdný štít. Nad touto dvojicí je široká prázdná nápisová stuha, přecházející v rozstřižené zvlněné konce. Věnec do ní zasahuje a jeho hořejšek je již mimo ní. Podobná stuha, avšak tvaru půlkruhu, směřujícího dolů, je pod postavami. Jsou na ní římské číslice od osmi do dvanácti a od jedné do čtyř. Pod dolním okrajem této stuhy je vpravo signování „K. F. RONING / 1907“ (nápis není zcela zřetelný). Dvorní fasády doplňuje jihozápadní průčelí dvoupatrového jihovýchodního křídla, jehož členění je stejné jako u ostatních částí. Je čtyřosé, okno v ose druhé zprava v prvním patře je zazděné. Zde je navíc mezi osami třetí a čtvrtou zprava štěrbinové okénko v šambráně, jejíž dolní část je společná se sousedícími okny a propojená je ještě dvěma příčnými prvky. V úrovni druhého patra jsou okna pouze v ose první a druhé zleva. Nad pravými dvěma osami se zvedá stejný stupňovitý štít, jako je v severozápadním průčelí severovýchodního křídla. V jeho dolní části je menší termální okno s šambránou s hlavním klenákem. Pod parapetní římsou je štuková kartuše, obdobná jako na severozápadní stěně severovýchodního křídla – pouze bez brány v horní části. Jižní stěna křídla má stejné členění jako na jihozápadní straně. V druhém patře je pět oken stejného provedení jako shluky oken v prvním patře severovýchodního průčelí severovýchodního křídla. Pod okny je ve středu stěny další ozdobná kartuše se znakem Teplic, tentokrát i s horní bránou. Jihovýchodní stranu objektu tvoří zleva jihovýchodní křídlo a severovýchodní křídlo, u jejich spoje je připojen polygonální přístavek. Jihovýchodní křídlo má osy rozmístěné odlišně v přízemí a prvním a druhém patře. V přízemí, opatřeném bosáží, jsou dvě čtveřice oken, mezi nimiž je mezera v šíři dvou oken vyšší části budovy. Obdélná dvoukřídlá okna mají křídla rozdělena vodorovnou příčlí na poloviny, profilovaný poutec odděluje horní část s jednou svislou příčlí. Šambrána chybí, nad okny je plastický hlavní klenák. Pod okny jsou v úrovni suterénu obdélná, na šířku orientovaná okénka. V hladkém prvním a druhém patře je okenních os sedm (zprava), v levé části, odpovídající dvěma osám v přízemí, je v prvním patře obdélný arkýř. Okna jsou stejná jako v přízemí, mají šambránu, jejíž rozšířená patka je společná vždy pro dvě sousední osy a nahoře a uprostřed je zubovitě rozšířená (i tento motiv sousední okna spojuje). Pod okny je profilovaná parapetní římsa, vedoucí přes celou šíři stěny, včetně arkýře. Ten má úzké boční stěny, v široké stěně přední jsou dvě okna stejného provedení, jako na zbytku průčelí. Okna mají šambránu s vyžlabením a okosením nad širší patkou. Pod profilovanou hlavní římsou je na všech stěnách pás se štukovou výzdobou. Jde o variantu již popsaného motivu s ještěrem a piniovými větvičkami se šiškami. Štukový reliéf je i pod okny. Arkýř má střechu krytou plechem, která se přimyká se stěně křídla. Nad arkýřem tato část vrcholí stejným štítem, včetně okna a kartuše, jako na protější straně. U napojení jihovýchodního a severovýchodního křídla se nachází polygonální přístavek, stejně vysoký jako třípatrová část severovýchodního křídla. Jeho rozdělení na podlaží je však odlišné – má jich celkem pět. Ve vysokém dolním podlaží, opatřeném pásovou bosáží, jsou okna bez šambrány, s plastickým hlavním klenákem. Před stěnu, obracející se k ulici Československých dobrovolců, je přistavěn portikus, podpíraný sloupem. Jeho provedení je vyšší variantou polosloupu mezi okny v prvním patře severovýchodního průčelí třípatrové části. Portikus s naznačenou bosáží, včetně klenáků nad půlkruhovým otvorem v přední stěně, zakončuje profilovaná hlavní římsa, dole se zubořezem. Portikus má jehlancovou střechu, ukončenou jehlou. Kryje prostor před dvoukřídlými dřevěnými dveřmi rámové konstrukce, v horní části prosklenými, které se nacházejí ve stěně přístavku. Dveře lemuje stěna s pásovou bosáží, nahoře s klenáky, tvořícími půlkruh. Pod vystupujícím hlavním klenákem je na vpadlé stěně nad dveřmi obdélné pole s maskaronem divého muže. Podlaží polygonálního přístavku druhé zdola odděluje profilovaná římsa. Ve stěnách se nachází úzké okno, rozdělené vodorovně na poloviny a s poutcem vymezenou horní částí. Stěny člení pásová bosáž, nad horním okrajem oken probíhá profilovaná římsa. Mezi ní a profilovanou mezipatrovou římsou, dole se zubořezem, člení stěny kvádrová bosáž. Stejná okna jsou i v třetím podlaží, kde je doplňuje šambrána s vyžlabením, sahající k vodorovné příčli oken. Na stěnách je pásová bosáž, která je ve výraznějším provedení rovněž pod profilovanou podokenní římsou, obíhající – tak jako jiné římsy - celý přístavek. Pod okny je vpadlé pole se štukovým reliéfem. Jde o prázdný štít, doplněný po stranách piniovými větvičkami se šiškami s šňůrami. Štuková výzdoba je také nad okny. Pod vodorovnou širokou páskou se zavinutými bočními okraji jsou větvičky pinie se šiškami, propletené šňůrou, která vychází od pásky. Čtvrté podlaží vymezuje profilovaná římsa, dole se zubořezem. Zdejší okna jsou stejná jako níže, pouze šambrána je o něco delší. Stěny člení pásová bosáž, pod profilovanou parapetní římsou je bosáž kvádrová. Nároží stěn pátého podlaží je opatřené polosloupy s prstencovým členěním. Okna a šambrána jsou podobné jako ve čtvrtém podlaží, pouze parapetní římsa je zde vetknutá do polosloupů. Pod okny je štukový motiv s diagonálně vedenou zvlněnou širokou páskou, obklopenou piniovými větvičkami se šiškami. Nad okny je další štuková výzdoba v i jinde použité podobě. Ve středu je výr v čelní pozici s rozepjatými křídly, doplňují ho piniové větvičky se šiškami. Nad profilovanou hlavní římsou, dole se zubořezem, se zvedá zvonovitá střecha, krytá plechem. V jejím vrcholu je zasazena jehla. Vpravo od přístavku se nachází jednoosé jihovýchodní průčelí severovýchodního křídla, které je členěné jako na severovýchodě. V přízemí a prvním patře jsou stejná okna včetně orámování jako v ose druhé zleva na severovýchodní straně. Druhé patro je bez otvoru a ve třetím patře je dvojité dvoukřídlé okno s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa, nahoře a po stranách šambrána, jejíž vnější okraj je na bocích na třech místech zubovitě rozšířený. Stěna vrcholí štítem, který je nižší obdobou štítu v severozápadním průčelí. Uprostřed má kruhové okénko v šambráně se zubovitým rozšířením ve středu všech stran. Jednotlivá křídla mají sedlovou střechu, až na třípatrovou část severovýchodního křídla, které má soustavu valbových střech, krytinou jsou bobrovky. Ve střeše třípatrové části je zasazena polygonální věžička, jejíž stěny kryjí tašky. Nahoře má o něco užší část, kolem níž vede ochoz se zábradlím a dvoustupňovou střechu. V jejím vrcholu se nachází lucernovitý nástavec s plechovou jehlancovou střechou, zakončenou jehlou. Na severovýchodní straně střechy dvoupatrové části severovýchodního křídla se nachází šest vikýřů, rozmístěných pravidelně po obou stranách štítu. Jsou obdélné, v přední stěně mají okno, rozdělené do kříže. Jehlancovou střechu, krytou plechem, zakončuje jehla. Tři stejné vikýře jsou i na severozápadní straně střechy severozápadního křídla, kde je navíc ještě široký členitý komín. Dva takové vikýře jsou i na protější straně střechy. V napojení střech severovýchodního a severozápadního křídla je umístěna polygonální věžička s cibulovitou střechou. Na jihozápadní straně severovýchodního křídla je ve střeše vyšší části komín ze čtyř stupňů. Na severozápadní straně střechy jihovýchodního křídla jsou tři komíny, Jeden je úzký, druhý větší, s dvěma stupni, třetí široký, s vyvýšeným středem. Na jihovýchodní straně střechy tohoto křídla jsou dva vikýře, stejné jako na zbytku budovy a rovněž jeden komín. Vysoký komín se pak nachází ve střeše třípatrové části severovýchodního křídla, za polygonální přístavbou.