dům

Dvoupatrový dům stojí na severozápadním nároží severní fronty náměstí Svobody (dříve Tržní náměstí). Původně byl řadový, avšak po zboření domu, stojícího západně od něj, se stal nárožním. Dům má půdorys tvaru písmene L, kdy se k hlavní budově u východního nároží napojuje protáhlé křídlo dvorního traktu – dnes volně otevřené pohledu. Jižní průčelí hlavní budovy (do náměstí) je v patrech sedmiosé, v přízemí pouze pětiosé. Osy první až třetí od východu (zprava) jsou situovány symetricky, osy čtvrtá a pátá od východu asymetricky. Přízemí člení pásová bosáž, doplněná u nároží a oken i vertikálními stezkami. Bosáž nesahá až k chodníku, dolní část stěny je tak hladká. Ve všech osách přízemí, kromě osy čtvrté od východu, jsou okna ve špaletě. Jsou dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí. Nad okny přerušuje bosáž vysoký hlavní klenák. V ose čtvrté od východu je široký vstupní otvor, ukončený stlačeným obloukem. Trojdílné, převážně prosklené dveře jsou novodobé. Vstup lemuje portál – po obou stranách je pilastr s jónskou hlavicí, nesoucí přímý architráv, dole s masivním zubořezem. Pilastry i stěnu mezi nimi a dveřmi člení pásová bosáž, nad otvorem se zalamující do zaznačených klenáků. Ve vrcholu oblouku je sdružený hlavní klenák. Přízemí odděluje plochá římsa, podobná probíhá i pod okny prvního patra. To je s druhým patrem propojeno pilastry bez patky a s jednoduchou římsovou hlavicí, nacházejícími se po obou stranách všech os. Okna v prvním patře mají poutec umístěný níže, než okna v přízemí (a také v druhém patře). Barevné orámování doplňuje plochá nadokenní římsa. Podobná je i pod okny v druhém patře, která mají navíc hlavní klenák. Na stěně mezi patry se nachází v osách druhé, čtvrté a šesté od východu štukový reliéf. Jde o kruh, vyplněný stylizovaným čtyřlistem s bohatě členěnými listy, doplněnými drobnými květy a stonky. Výrazně vystouplá hlavní římsa je zespod zdobena zubořezem. Nad římsou se zvedá mansardový nástavec, kde se opakuje rytmizace okenních os a rovněž pilastry mezi osami. Trojosá střední část nástavce je vyšší, jsou zde obdélná dvoukřídlá okna s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Zbývající okna jsou malá čtvercová, rozdělená do rovnoramenného kříže. Nad středními třemi osami se nachází trojúhelný fronton, uprostřed s půlkruhovým slepým okénkem. Fronton má vlastní sedlovou střechu, zapuštěnou do střechy budovy. Západní stěna hlavního křídla, zpevněná v dolní části přilehlou zdí, sahající až nad úroveň přízemí, je zakončena trojúhelným štítem. V severní části stěny, původně přiléhající k vedle již zbořenému nárožnímu domu, je prolomeno v úrovni hlavní římsy jižního průčelí okno, vedoucí na schodiště. Je obdélné dvoukřídlé, křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Severní fasáda hlavní budovy je dvouosá, přízemí člení pásová bosáž. Ve východní ose je velký, půlkruhově zakončený otvor s dřevěnými dveřmi, ve vrcholu oblouku je hlavní klenák. Stejně je tomu tak i u širokého okna v západní ose, které má rovněž půlkruhový hořejšek a umístěno je – tak jako dveře – v hluboké špaletě. Okno člení široké příčle – jedna vodorovná a dvě svislé, střední tabule jsou širší než postranní. Podobná okna jsou i v obou osách prvního a druhého patra, jejich velikost však není stejná. Okna ve východní ose jsou širší, než v západní. Okno v prvním patře východní osy je pak vyšší, než v patře druhém a stejně je tomu tak i u osy západní. Dvorní křídlo má západní fasádu jedenáctiosou. Z pravidelného rozvržení se vymykají dvě okna, umístěná vedle sebe v osách první a druhé od severu (zleva), a to jak chybějícím rozestupem, tak výškovým situováním (mezi prvním a druhým patrem). Také otvory v přízemí, členěném pásovou bosáží, situování os v patrech příliš neodpovídají a je jich pouze devět. Nahoře a po stranách je lemuje šambrána, ve středu horní části je hlavní klenák. Směrem od východu jsou v jednotlivých osách: okno, rozdělené do tvaru latinského kříže, dvě taková okna vedle sebe v společném orámování, jednokřídlé novodobé dřevěné dveře rámové konstrukce, podobné dveře, avšak dvoukřídlé a široké, obdobné okno jako v krajní ose, široké dvoukřídlé dveře, opět stejné okno, jednokřídlé dřevěné dveře, přístupné po schodech (v této části není pásová bosáž, chybí šambrána a hlavní klenák, a hladká část stěny má nahoře obdélnou zděnou stříšku) a další obdobné dveře. První patro odděluje plochá římsa, probíhající po celé šíři stěny – až na hladký úsek. V osách první až osmé od východu jsou stejná, poměrně velká okna v šambránách – jsou dvoukřídlá, s křídly rozdělenými tenkou vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou horní částí, uprostřed se svislou příčlí. V ose první od západu je menší dvoukřídlé okno s poutcem vymezeným hořejškem, stejná okna jsou i v osách druhé a třetí od západu. Plochá mezipatrová římsa vymezuje úroveň druhého patra (chybí pouze u os druhé a třetí od západu). Ve všech osách jsou stejná okna, jako v krajní západní ose v prvním patře. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Severní fasáda je bez otvorů, ukončuje ji trojúhelný štít. Hlavní budova má sedlovou střechu, dvorní křídlo pultovou, krytinou jsou betonové tašky. Na střechách jsou umístěna střešní okna – na obou stranách střechy hlavní budovy jsou vždy dvě a na střeše dvorního křídla je jich sedm. Obě části domu mají ve střeše zapuštěn jeden široký zděný komín. V přední části je dům podsklepen, v přízemí čelní části domu je dochováno zaklenutí pruskými plackami.