děkanství

Dům čp. 71 je patrový zděný objekt obdélného půdorysu, zasazený do terénu. Nachází se na severovýchodní straně Zámeckého náměstí. Jeho jižní průčelí (do náměstí) chrání v dolní části dosti vysoký sokl, vyrovnávající směrem k východu klesající terén. V přízemí je sedm os, v patře pak osm (nad vstupem jsou dvě okna). Fasáda je rozvržena pravidelně. Lizény, rozdělené profilovanou mezipatrovou římsou, člení stěnu na krajní jednoosé úseky a tři úseky dvouosé. Lizény u krajních os mají pásovou bosáž, lizény u střední části mají uvnitř vpadlé obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy. Ve střední ose přízemí je situován kamenný vstupní portál. Jeho stojky mají vysoké dvoudílné patky, na přední straně zdobené reliéfem na výšku orientovaných oblých pásek, nahoře a dole se přetínajících a zakončených drobnou volutou. Dříky jsou na přední straně opatřené profilací u okrajů, ukončuje je profilovaná římsa. Kamenné ostění s podobnou profilací lemuje také obdélný, na šířku orientovaný zasklený nadsvětlík, rozdělený třemi svislými příčlemi (střední je širší) a jednou vodorovnou. V horní části je na ostění tmavou barvou namalováno číslo domu („No. 71/9“). V úseku stěny nad soklem lemují vstupní portál lizénové rámy. Ve zbývajících osách přízemí jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, s vnějšími křídly v líci. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, nahoře je samostatně otvíravá dvoudílná větrací část. Okna nahoře a po stranách lemuje profilovaná šambrána, doplněná profilovanou podokenní římsou. Nad šambránou je štukový reliéf z esovitě zprohýbaných pásek s volutkami. Stejná okna se nacházejí i v prvním patře, pouze štuková výzdoba je odlišná. V osách první až třetí zprava i zleva je reliéf jak nad okny, tak pod nimi – tvoří je podobné pásky jako v přízemí, avšak odlišně tvarované. Uvnitř plochy, vymezené nad okny, je pak reliéfní piniová šiška. Střední dvě osy v patře mají zdobení jiné. Nad okny je opět páskový motiv, avšak jiného tvaru, než u ostatních oken, navíc ve středu doplněný reliéfem mísy s rozvinutými květy a listy. Pod okny je pak obdélné parapetní pole s vybraným vnitřkem. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, zalamující se nad lizénami. Nad střední osou se zvedá mohutný zděný vikýř, zasazený do střechy. Přední stěna má dole soklovou část s pěti obdélnými, na šířku orientovanými vpadlými poli - orámování krajních polí a středního předstupuje. Výše navazuje štít se segmentově prolamovanými boky, lemovanými plastickou páskou, dole stočenou do stlačené voluty. Uprostřed štítu je sdružené okno, tvořené dvěma částmi, rozdělenými jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi do šesti tabulek. Osu lemuje profilovaná šambrána, nad ní je varianta nadokenní výzdoby středních dvou os prvního patra. Ještě výše je na stěně štukový reliéf s motivy zprohýbaných stonků s listy a různými druhy květů, uspořádaný – stejně jako výzdoba celého průčelí – symetricky. Štít ukončuje profilovaná římsa, na níž jsou umístěny vpravo a vlevo kuželkovitá váza a uprostřed sokl, na kterém je upevněný plochý zlacený kříž s trojlistě ukončenými rameny. Boční stěny vikýře jsou prosté, bez otvorů a výzdoby. Východní fasádu v úrovni přízemí zakrývá zčásti přízemní přístavek. Nárožní lizéna je stejná jako na jižní straně, ve viditelné části přízemí je podobné okno, jako na jižní straně – jen s jednodušším orámováním. V patře, odděleném mezipatrovou římsou, která obíhá celý dům, jsou dva zazděné okenní otvory. Lemuje je profilovaná šambrána a parapetní římsa. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, rovněž obíhající všechny čtyři strany. Severní průčelí je poměrně prosté. Oproti svému protějšku má vynechánu osu druhou zprava a zleva, střední část mírně předstupuje. V přízemí i patře jsou okna ve špaletě, s jednoduchou šambránou. V přízemní ose třetí zleva je vstup v ostění s ušima, terén vyrovnává jeden schod, lemovaný po obou stranách poměrně mohutnou zdí. Vpravo od vstupu je v dolní části stěny čtvercové okénko. Dům má valbovou střechu s námětkem, krytou bobrovkami. Na její jižní a severní straně jsou vždy dva velmi velké vikýře tvaru volských ok, uprostřed s dvěma okénky, na západní straně pak dva vikýře půlkruhové, s přední stěnou prosklenou. Ve vrcholu střechy jsou zasazeny dva cihlové komíny. Na západě je k domu připojena vysoká brána s obdélnými dřevěnými vraty. Její jižní stěnu člení pásová bosáž, severní je prostá.