dům

Dvoupatrový řadový zděný dům má obdélný půdorys, rozšířený o přístavek k dvornímu průčelí. Pětiosé severozápadní (uliční) průčelí je bohatě architektonicky členěno. Přízemí vyrůstá ze soklu, zdobeného kvádrovou rustikou. Jsou v něm prolomeny okenní otvory, vedoucí do suterénu. V osách první, druhé a čtvrté zprava jsou novodobá nečleněná okna, v ose třetí zprava rovněž novodobé, avšak o dvojnásobné šířce, svisle rozdělené na poloviny. V levé ose sokl chybí, neboť jsou zde situovány vstupní dveře, umístěné v dosti hluboké špaletě. Jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Plná dolní část má dole zesílení, opatřené vrubováním. Výše je uprostřed vpadlé obdélné pole, nahoře zakončené do půlkruhu a dole do zvlněného tvaru. Po obou stranách pole je plastický motiv s dvěma „lizénami“ vedle sebe, nahoře spojenými římsou. Lizény však nesahají po celé výšce pole, ale jen po zhruba po horní dvě třetiny. Prosklenou část dveří člení kovaná mříž ze sedmi tenkých svislých příčlí, dole zakončených přesahujícím prstencem. V horní části je překrývá široká páska, vedená od vnitřní horní strany diagonálně a na konci se rozdvojující. Střední svislá příčle je nahoře zvlněná, vyrůstají z ní rovněž zvlněné listy. Dolní dva z nich se rozvíjejí do stran, vyšší tři směřují vzhůru. Do podobného listu se v horní části mění i krajní svislé příčle, list lemuje okraj skla. Příčle druhé od krajů zakončuje velký rozvinutý květ máku. Spoj obou křídel kryje sloupek s římsovou hlavicí. Profilovaný poutec zvlněného tvaru odděluje nadsvětlík, který má nahoře a po stranách rovný tvar. Jeho prosklení člení dřevěná deska s prořezávanými otvory – po stranách je to vždy jeden kapkovitý tvar a ve střední části celkem pět obdélných otvorů, nahoře se zaoblenými tvary, dole půlkruhovými. Krajní příčle jsou nahoře zakončené do voluty. Dveře lemuje portál. Stojky dole člení tři pásy bosáže nad sebou, výše pak vždy tři rovnoběžné svislé vystupující pásky. Nahoře je hlavice se zužujícím se a nahoře zaobleným nástavcem. Hlavice je dole uprostřed půlkruhově vykrojená, v otvoru je umístěný reliéfní rozvinutý květ slunečnice. Pod hlavicí je ještě na každé straně střapec ze sedmi stylizovaných listových motivů nad sebou. Portál nad nadsvětlíkem doplňuje půlkruhový fronton se štukovou výzdobou. Uprostřed je prázdný štít francouzského typu, umístěný na širší kartuši se zúženým a zvlněným dolním okrajem. V obou bočních částech frontonu je zrcadlově provedený motiv s oválně vedenou dvojitou šňůrou a do vzniklé plochy vepsanými stylizovanými květy a listy (dole uprostřed je rozvinutý květ, na vnější straně a nahoře poupata). Od úrovně přízemí je sokl oddělen profilovanou římsou. Přízemí je zvýrazněno pásovou bosáží. Ta je provedena tak, že její vystupující pásy jsou rozmístěné nad sebou s plochými mezerami o velké výšce a v těchto mezerách jsou po stranách doplněny svislými spojujícími prvky. Nad vstupem je pouze jeden vystouplý pás, do nějž částečně zasahuje fronton nad dveřmi, nad římsou mezi přízemím a suterénem je pak ještě nižší průběžný pás, v úsecích pod bosáží více vystupující. V přízemí jsou čtyři okna. V osách první, druhé a čtvrté zprava jsou stejná – dvoukřídlá, s profilovaným dolní okrajem a poutcem. Spoj křídel kryje sloupek s volutovitou hlavicí. V ose třetí zprava je okno širší. Rozdělené je profilovanými příčlemi do dvojitého kříže tak, že střední část je nahoře i dole širší, než postranní. Spoje těchto částí kryje podobný sloupek, jako u menších oken (zde i nahoře). Nadpraží okenních otvorů jsou dozdobena iluzivními odstupňovanými klenáky – až na širší okno, nad nímž se nachází podpůrný prvek arkýře ve střední ose prvního patra. Do úrovně přízemí zasahují rovněž jeho konzoly a také konzoly balkónů, situovaných vpravo a vlevo od arkýře. Na dolní okraj balkónů přechází ze stěny domu profilovaná mezipatrová římsa. Úrovni prvního patra dominuje zejména středový arkýř a dva kryté balkóny po jeho stranách. Arkýř vystupuje z plochy fasády v úrovni prvního a druhého patra a je zakončen stříškou nad profilovanou hlavní římsou. Arkýř spočívá na dvou mohutných konzolách, jejichž přední strana je nahoře rovná a zaobleně přechází v konvex-konkávní střední a dolní část, zdobenou kanelací. Nahoře vpředu a na bocích jsou geometrické motivy. Ve střední stěně arkýře je v obou patrech podobné okno jako v téže ose v přízemí, avšak rozdíl je v jejich horní části: v prvním patře arkýře je okno nahoře rovněž rovné, avšak horní rohy jsou konvex-konkávně zaoblené. V druhém patře je okno ukončené do mírného segmentového oblouku. Pod oběma okny je parapetní římsa, avšak s odlišnou profilací. Jiná je také výzdoba plochy stěny kolem oken. V prvním patře je pod oknem vpadlé obdélné parapetní pole, v jehož středu je vystouplé pole tvaru lyry, lemované na obou stranách rybou. Její dlouhé šupinaté tělo je nahoře volutovitě zatočené, hlava s otevřenou tlamou s ostrými zuby je dole a směřuje ke středu. Tam je horní okraj prázdného štítu, který přechází na stěnu pod parapetním polem. Přes hlavy ryb vede stylizovaná vodní vlna. Po obou stranách středního motivu jsou vždy tři prohnuté olistěné stonky s rozvinutým květem slunečnice vedle sebe. Po celé výšce stěny prvního patra arkýře se nacházejí vždy dva kmeny stromu vedle sebe, s vyznačenými kořeny. V dolní a střední části jsou ojedinělé haluze s rozvinutým květem, v koruně je více větví se stejnými květy. Na horizontální větvičce koruny sedí čelně situovaný pták s roztaženými křídly (snad holubice). Dlouhá větev s kratšími větvičkami, zakončenými listy (?) se vine nad horní část okna. Vnější z obou kmenů je situován na nároží přední a boční stěny arkýře, větvičky s květy tak pokračují i na boky arkýře. Úroveň druhého patra je oddělená plochou římsou. U obou nároží je pilastr bez patky, jeho dříky člení pásová bosáž. Hlavici zdobí reliéf tří vertikálně situovaných rovných stonků slunečnic s rozvinutým květem a s listy, z nichž většina je zalomená. Pod oknem je parapetní pole, jehož dolní polovina vystupuje více, než horní. Na horní polovině je dlouhé obdélné pole s vyššími a volutovitě zavinutými bočními stranami, snad nápisová páska (prázdná). Zdobí ji dva stonky tulipánů, z nichž jeden je vztyčen za horní volutou a druhý má ohnutý stonek a květ spočívá na poli (pásce). Pod polem je ještě pletenec, který je však uprostřed přerušený. Nad oknem je zhruba obdélné pole, vymezené poměrně tenkými linkami, na bocích se stočenými motivy. Uprostřed tohoto pole je maskaron mužského obličeje, jehož vnější linie je nahoře a dole volutovitě zatočená. Mezi horními závity je směrem vzhůru směřující lipový list, po stranách maskaronu pak tulipán s bohatými stáčenými listy. Boční stěny arkýře mají obdobnou výzdobu, pouze po stranách maskaronu není tulipán, ale slunečnice a chybí pole kolem maskaronu. Stěny jsou prolomeny úzkým obdélným oknem s horní částí oddělenou profilovaným poutcem. Arkýř má vlastní střechu, krytou plechem. Balkóny po obou stranách arkýře jsou v prvním patře provedeny jako zastřešené. Spočívají na dvou volutovitých konzolách, které jsou mohutné, avšak menší než konzoly arkýře. Jejich přední strana je zdobena nahoře kanelací, dole štukovým reliéfem s třemi stonky vedle sebe, zakončenými rozvinutými květy (snad vlčí mák). Na bočních stranách jsou stonky stulíku (?) s listy a květy. Balkón má dole profilovanou římsu, na kterou navazuje zděné zábradlí s předstupujícími hranolovými sloupky u nároží a styku s arkýřem. Zábradlí je prolomeno třemi otvory v přední stěně a jedním ve stěně boční. Otvor má kasulový tvar, rozšiřující se směrem dolů. Na obou stranách ho lemuje štukový dekor se zprohýbaným olistěným stonkem, dole uprostřed stočeným do voluty. Na stonku je čelně situovaný rozvinutý květ (vlčí mák?). Zábradlí zakončuje profilovaná římsa, zalamující se nad sloupky. Střechu balkónu, tvořenou podlahou balkónu v druhém patře, nesou stěny, prolomené velkými otvory. Otvor na přední straně má tvar mírného segmentového oblouku, na boční straně oblouku stlačeného. Oblouky lemuje nahoře perlovec, po stranách stylizované listy. Stěnu podpírají pilíře, umístěné u nároží, styku s arkýřem a obdobné polopilíře na vlastní stěně domu. Mají širší patku, dřík zdobený třemi svislými plastickými linkami (střední je delší) a hlavici, vymezenou nahoře a dole římsou. Hlavici zdobí vpadlý obrysový půlkruh, směřující obloukem dolů. Nahoře je stěna prolomena dalším otvorem, dole sledujícím křivku oblouku pod ním a nahoře rovným. Rozdělují ho zděné svislé příčky – na přední straně je jich šest, na bočních stranách dvě. Velkou část jejich plochy vyplňuje štukový reliéf stonku s dvěma listy a rozvinutým květem (na středních dvou příčkách předních stran je situován výše). Dnes je na balkónech nad zábradlím ještě novodobá tyč, zvyšující bezpečnost při pohybu na nich. Ve vlastní stěně domu jsou v ose balkónu dvoukřídlé dveře. Mají dolní část plnou, zbytek je prosklený. Spoj křídel kryje sloupek, zdobený vpadlým polem a nahoře mající volutovitou hlavici, opatřenou na přední straně kanelací. Profilovaný poutec odděluje prosklený nadsvětlík. Ve druhém patře jsou balkóny bez zastřešení. Zábradlí kombinuje zděnou část s mřížovou. Zděné pilířky u nároží, styku s arkýřem a polopilířky u stěny domu spojuje v dolní části zeď obloukovitého tvaru. V horní polovině pilířky a polopilířky zdobí na všech stranách vystouplé obdélné pole, dole uprostřed obloukovitě vykrojené, v jejich dolní části pak pole se štukovým reliéfem. U středního pilířku má lichoběžníkový tvar s mírně projmutými boky. Dole je na něm páska, zakončená po stranách volutou, po stranách stylizované listy. Polovina tohoto motivu (svisle rozděleného), je na nárožních pilířcích (vzájemně jsou zrcadlově obrácené). Prostor mezi pilířky je vyplněn ozdobnou mříží – vpředu jsou její pole dvě, na bocích pouze jedno. Základ tvoří tři dvojice svislých prutů, nahoře spojených do půlkruhu a mezi sebou vodorovně, zpevněné v horní části ještě průběžnou vodorovnou příčlí. Doplňuje je vegetabilní motiv – stonek s rozvinutým květem, po stranách s třemi dvojicemi zvlněných listů nad sebou. Také na těchto horních balkónech je nad zábradlím ještě novodobá tyč, zvyšující bezpečnost. Ve stěně domu jsou v osách s balkóny obdobné dveře jako v prvním patře, avšak zde s ozdobným orámováním. Profilovanou šambránu, vyrůstající z hladké dolní části, doplňuje u horních rohů motiv čtyř stylizovaných listů či částí květu se zatočenými vnějšími konci. Nad šambránou je další výzdoba – tři prázdné štíty, z nichž střední je větší a mezi nimi dekor ze stáčených listů. V krajních osách jsou v obou patrech umístěna stejná okna jako v ose první zprava v přízemí. Okna v prvním patře mají nahoře a po stranách plochou šambránu s okosením uvnitř bočních stran. U horních rohů je na šambráně štuková výzdoba – silný stvol s mohutnými prohnutými listy, na koncích zatočenými. Nahoře šambrána plynule přechází v další štukový reliéf. Středním motivem je čelně situovaná ženská hlava s vlasy, vroubícími po obou stranách obličej. Na bradě je důlek, ústa naznačují úsměv. Z hlavy vedou na každé straně dva silné prameny roušky – přední z nich je vzdutý a zatáčí se do horizontálního pásu v dolní části, zadní splývají podél hlavy a přecházejí přes dolní pás. Ve cviklech, vytvořených oběma prameny roušky, jsou vždy tři olistěné stonky s tulipánovitým květem vedle sebe (směrem ke středu se mírně zvyšují). Pod oknem je profilovaná parapetní římsa, po stranách doplněná na stěně římsou plochou. Níže je vystupující parapetní pole, dole s rozšířenými boky, v jeho horní části je štukový reliéf. Jde o obdélné, na šířku orientované pole, po stranách zatočené do voluty, přes nějž obloukovitě vede stvol s celkem deseti tulipánovitými květy. Ty směřují dovnitř pole a po stranách je doplňují listy. Stěnu kolem okna nad úrovní parapetní římsy člení pásová bosáž. V druhém patře je stěna hladká, okno má stejnou šambránu jako dveře na balkón. Doplňuje ji ještě parapetní římsa, nesená dvěma konzolkami. Profilovanou hlavní římsu nesou řídce rozmístěné volutovité konzoly, na přední straně s kanelací. Mezi konzolami se v úrovni jejich dolních konců nachází štuková výzdoba, tvořená vždy třemi miskovitými květy vedle sebe, doplněnými stylizovanými listy. Dole pás s výzdobou vymezuje dvojitá římsička zaobleného tvaru. Nad středním rizalitem se zvedá štít se zvlněným hořejškem i boky, uprostřed nahoře s motivem erbu. Jihovýchodní (dvorní) průčelí domu je členěno na dva hloubkové plány. První hloubkový plán je tvořen dřevěnou konstrukcí lodžie se šesti osami. V levé části lodžie se nacházejí tři dvoukřídlá okna, vnitřně členěná do tvaru latinského kříže, zatímco v pravé části jsou tři samostatná jednokřídlá okna. Původní výplně, které jsou dnes částečně viditelné pod novými palubkami, byly zhotoveny z profilovaných prken, spojovaných na pero a drážku, rovněž rámová konstrukce lodžie byla tvořena částečně profilovanými trámy. Druhý hloubkový plán je tvořen samotnou fasádou domu, která je prolomena dvěma okenními otvory, první osa zprava v přízemí je osou dveří. Plocha fasády je hladká a zakončená pouze profilovanou hlavní římsou. Dům má sedlovou střechu s plochým ukončením bez hřebene.