dům

Dům čp. 1183, bývalý hotel Habsburg, má půdorys tvaru písmene U. Jeho část, orientovaná do ulice U Nových lázní, je dvoudílná. Tvoří ji původní dvoupatrový dům, na jižní straně řadový, a k němu na severu přistavěná pozdější jednopodlažní část. Desetiosá dvoupatrová část má západní fasádu pojednanou symetricky. Dolní část stěny chrání sokl. Přízemí je opatřené pásovou bosáží, ve středu průčelí, zhruba odpovídající šíří středním dvěma osám v patrech, se nachází vstup. Jde o trojdílné novodobé dveře s plnou dolní částí a zbytkem proskleným, nahoře zakončené do segmentového oblouku. Vysoký hlavní klenák sahá až k balkónu, který je v prvním patře nad vstupem. Ve zbývajících osách přízemí jsou dvoukřídlá dřevěná okna s dvoudílnou horní větrací částí, oddělenou profilovaným poutcem. Úroveň přízemí zakončuje profilovaná římsa. Průčelí v prvním a druhém patře člení průběžné pilastry se soklovou patkou a římsovou hlavicí umístěné po obou stranách všech os kromě středních dvou – mezi nimi pilastr chybí. V těchto osách jsou umístěné dvoukřídlé dveře, vedoucí na balkón. Dolní část mají plnou, horní dvě třetiny jsou prosklené. Nad profilovaným poutcem je vysoká horní dvoukřídlá část. Nad dveřmi je rovná profilovaná římsa a výše pak mohutnější širší římsa bez profilace. Ve vzniklém poli je štuková výzdoba – šest vedle sebe umístěných, na výšku orientovaných obdélných motivů stylizovaného listoví. Obdélný balkón nesou konzoly s konvex-konkávně zvlněnou dolní stranou, zábradlí je novodobé, tvořené svislými pruty, v dolní části tvarovanými do vypouklé linie. Ve zbývajících osách prvního patra a všech osách patra druhého jsou stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá, s dvoudílnou horní větrací částí, oddělenou profilovaným poutcem. V prvním patře je pod okny průběžná profilovaná parapetní římsa, nad okny pak dosti vysoká římsa, vyplňující šíři stěny mezi pilastry. Ve druhém patře je pod každou osou samostatná profilovaná, směrem dolů se zužující parapetní římsa. Pilastry nesou prostý architráv, avšak v rozporu s tektonikou pouze zadní částí svých hlavic. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa se zubořezovým podřímsím. Na severu se na dům napojuje jednopodlažní přístavba, jejíž výška stěn sahá až do úrovně rozhraní mezi prvním a druhým patrem domu. Západní průčelí člení u nároží a styku s vlastním domem čp. 1183 pilastr s nízkou soklovou patkou a římsovou hlavicí a mezi osami půlsloup s dvěma oblouny místo patky a s deskovou hlavicí. Ve střední ose se nachází vstup – široké dvoukřídlé dveře, až na dolní část prosklené. Nad dveřmi je vysoká plochá římsa, vyplňující stěnu mezi polosloupy a výše pak dřevěné okno, umístěné téměř v líci. Člení ho jedna svislá a dvě vodorovné příčle, dřevěný poutec odděluje půlkruhovou horní část, rozdělenou sluncovitě (dole je plný půlkruh, z nějž vycházejí tři příčle; střední je svislá, boční diagonální). Kolem otvoru je plochá šambrána. Podobně jsou provedená také okna ve zbývajících osách průčelí, která jsou však o jeden dolní díl delší. Pilastry a polosloupy nesou architráv, v jehož středu je v šíři střední osy vpadlé obdélné, na šířku orientované pole. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá nástavba, rozdělená jednoduchými krátkými pilastříky. Jejich šíře i situování odpovídá polosloupům a pilastrům v hlavní části stěny, mají tenkou římsovou patku i hlavici a nesou profilovanou horní římsu. V ploše mezi nimi je rytými linkami vymezené obdélné, na šířku orientované pole. Díky rozdílným výškám je vidět část severní stěny vlastního domu v úrovni druhého patra, v níž jsou zaslepená obdélná okna. Severní průčelí přístavby je prosté. Je prolomené třemi obdélnými okny běžných rozměrů, umístěnými v levé a střední části stěny. Nahoře pokračuje ze západní strany architráv, který zde však nemá podpory a jde tak spíše pouze o plastický pás. Nad profilovanou hlavní římsou je nástavba, jejímž jediným členícím prvkem je profilovaná horní římsa. Nad nástavbou se zvedá trojúhelný štít, v němž jsou dva obdélné větrací otvory, opatřené vodorovnými lamelami. Dvorní průčelí jsou prostá, členěná převážně okenními a dveřními otvory. Vlastní dům má sedlovou střechu s valbou na severu, severní přístavba střechu sedlovou, krytinou jsou vláknocementové šablony.