dům

Dvoupatrový řadový dům má půdorys tvaru písmene L – k hlavní budově se u východního nároží napojuje dvorní křídlo. Severozápadní průčelí (do ulice U Nových lázní) je šestiosé, střední dvě osy se nacházejí v mírně předstupujícím rizalitu. Dolní část stěny chrání sokl. V přízemí je u styku objektu s vedlejšími domy pilastr se soklovou patkou a římsovou hlavicí, stěnu člení pásová bosáž – až na plochu kolem okna v krajní levé ose, která je hladká. V ose první zprava jsou dveře, přístupné po dvou kamenných stupních (dolní je nižší). Jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Na každém křídle jsou čtyři obdélné ozdobné výplně nad sebou – dolní a horní je nižší, než střední dvě. V polích, vymezených profilovaným orámováním, jsou ozdobné motivy. Nahoře a dole je to zubovitě vykrajované obdélné pole, ve středních dvou je vepsaný dvojitý stylizovaný čtyřlist (jednotlivé listy směřují do rohů). Profilovaný sloupek, kryjící spoj obou křídel, má nahoře a dole rozšířený tvar, opatřený diamantovou bosou. Profilovaný poutec odděluje prosklený nadsvětlík, jehož obdélný tvar nahoře vybíhá do mírného segmentového oblouku. Sklo má sluncovité členění: střední svislou příčli doplňují po stranách dvě šikmé. Všechny mají v horní čtvrtině kónicky tvarovaný prstenec a vycházejí z dolního půlkruhu s vepsanou trojlaločnatou kružbou. Pod polovinou výšky příčlí je členění doplněné o obloučky, tvořící vějířovitý motiv. Vstupní otvor lemuje profilovaná šambrána s hlavním klenákem s diamantovou bosou. Ve zbývajících osách přízemí jsou okna, umístěná téměř v líci. Jsou dvoukřídlá dřevěná, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou horní částí, členěnou střední svislicí. Kolem oken je profilovaná šambrána – až na okno v krajní levé ose. Úsek hladké stěny kolem něj, nahoře zakončený do segmentového oblouku, má úzké profilované orámování. Ve vrcholu horního oblouku do něj dolní částí zasahuje hlavní klenák s diamantovou bosou. Přízemí zakončuje mezipatrová římsa, zalamující se nad pilastry. V úrovni prvního a druhého patra jsou nad nimi další pilastry, tentokrát ve vysokém řádu. Nemají patku a hlavice je římsová. V prvním patře jsou v osách první a druhé zprava i zleva stejná okna jako v přízemí. Nahoře a po stranách mají obdobnou šambránu, doplněnou dole parapetní římsou. Nad okny je trojúhelný fronton, nesený dvěma volutovitými konzolemi, zdobenými na přední straně kanelací a dole stylizovaným listem. Nahoře na konzoly nasedá profilovaná římsa, probíhající pod frontonem. Pod okny je parapetní pole, z větší části vyplněné na šířku orientovanou diamantovou bosou s profilovaným orámováním. Střední rizalit člení tři pilastry s kompozitní hlavicí, umístěné po stranách os. Pilastry nesou architráv a kladí, v rozporu s tektonikou pouze úzkou zadní částí hlavic. Kladí člení pět triglyfů s kapkami, ve středu metop je plný vystupující kruh. Nad kladím se zvedá mohutná profilovaná římsa. V pravé ose rizalitu je stejné okno jako na zbytku prvního patra, avšak bez zdobného orámování a parapetního pole. V levé ose jsou dveře na balkón – dvoukřídlé dřevěné, s plnou dolní částí a jinak prosklené. Poutec odděluje hořejšek, který je stejný jako u oken. Obdélný balkón nesou tři konzoly se zvlněnou dolní stranou – krajní jsou mohutné a sahají přes téměř celou hloubku balkónu, ve středu je drobná a krátká konzolka. Zábradlí je novodobé, tvořené svislými pruty, v dolní části tvarovanými do vypouklé linie. Mezi prvním a druhým patrem je na stěně subtilní římsa, a to v osách první a druhé zprava a zleva. Ve středním rizalitu je předstupující společná parapetní část pod okny druhého patra. V druhém patře jsou ve všech osách okna, a to stejná jako v patře prvním. V osách první a druhé zprava a zleva je lemuje na bocích a nahoře profilovaná šambrána. Její horní úsek je vyvýšený a sahá až po rovnou profilovanou nadokenní římsu. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, nesená dvěma volutovitými konzolkami s plastickým dekorem, uprostřed na stěně pod římsou je plný plastický kruh. Stěnu ještě člení pás s motivem vlny, situovaný v úrovni horní části šambrán. U oken ve středním rizalitu je podobná šambrána jako u krajních os – pouze její horní rozšíření je pro obě okna společné a uprostřed je zdobené obdélnou, na šířku orientovanou diamantovou bosou a po obou jejích stranách reliéfem dubové ratolesti s listy a plody. Vně šambrán je na obou stranách pilastr bez patky a s římsami vymezenou hlavicí, na níž je plastický, téměř kruhový motiv. Obě okna mají společnou nadokenní a podokenní římsu podobné profilace, jako je u oken v osách mimo rizalit. Zcela nahoře je na stěně rizalitu štuková výzdoba: střídavě je zde feston z listů a plodů, zavázaný po stranách stuhou se zvlněnými konci a drobný, na výšku situovaný motiv s rozvinutými květy (?). Celkem jsou tu čtyři festony a tři drobnější motivy. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa, nesená volutovitými konzolkami. Dům má sedlovou střechu.