dům

Jde o dvoupatrový řadový městský dům na obdélném půdorysu, s rizalitem v jihovýchodním průčelí. Zasazený je do terénu. Severozápadní (uliční) průčelí je sedmiosé. V dolní části se nachází poměrně vysoký suterén, členěný kvádrovou bosáží, naznačenou v hladké omítce. Ve všech osách kromě krajní levé, kde je vstup, jsou novodobá, na šířku orientovaná nedělená okénka. Zabezpečená jsou mříží ze svislých prutů, doplněných ve střední části kruhy. Suterén ukončuje profilovaná římsa. V levé ose je situován vchod do domu, umístěný v hluboké nice. Dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce mají zdobné provedení. V dolní části je obdélná výplň s dovnitř vykrojenými rohy a v ní vystouplé pole stejného tvaru. Střední partie je z velké části prosklená – obdélné, nahoře půlkruhově zakončené sklo chrání mříž ze symetricky provedených oblých stáčených motivů. Nad zasklením je profilovaná prohnutá římsa, zvedající se směrem ke středu dveří, kde je zakončena volutou. Ve vrcholu otvoru pro zasklení je na dveřích kanelovaný hlavní klenák, sahající pod tuto římsu. Spoj křídel kryje bohatě členěný mohutný sloupek. Dole má sokl, následuje zaoblená širší část, z níž se zvedá užší dřík, zakončený širokou římsou. Nad římsou (zhruba v úrovni zámku) je hruškovitý motiv s plastickým listovým dekorem. Horní část dříku je rovná, nahoře zakončená hlavicí s volutami a rostlinnými motivy. Profilovaný poutec se zubořezem, ve středu se zvlněně zvedající, vymezuje zasklený nadsvětlík sluncovitého členění. Dveře lemuje profilovaná šambrána. V obou stěnách vstupní niky je umístěna půlkruhově zakončená nika s šikmým parapetem a hlavním klenákem. Osu se vstupem lemuje bosovaný portál, vystupující ze stěny domu. Střídají se v něm užší a širší bosy nad sebou, doplněné úzkou profilovanou šambránou, která je širšími bosami překrytá. Nahoře je portál zakončený profilovanou římsou, zvedající se do oblouku. Ve středu římsy je mušlovitý hlavní klenák, dole zatočený do dvou volut. Pod ním je na stěně oválná, na výšku orientovaná kartuše s rozeklanými a stáčenými okraji. V kartuši je plasticky provedená iniciála „F“. Z horní části kartuše vede na obě strany feston z vavřínových (?) listů, dole je na obou stranách okraje kartuše motiv dlouhých užších zvlněných listů. Přízemí člení pásová bosáž, nad okny s naznačenými klenáky - až na stěnu kolem středních tří os, kde je omítka hladká. V osách první, druhé a šesté zprava jsou okna s poměrně tenkým rámem, umístěná ve špaletě. Jsou dvoukřídlá, spoj kryje sloupek se soklovou patkou a volutovitou hlavicí. Profilovaný poutec odděluje horní část. Nad okny je sdružený hlavní klenák s vystouplým oválným, na výšku orientovaným motivem. Profilovaná parapetní římsa probíhá až na střední lodžii po celé fasádě. Pod okny je ještě obdélné, na šířku orientované parapetní pole se soklovitou dolní částí a lehce prohnutými boky. Uvnitř je vpadlá plocha s dovnitř vykrojenými rohy. Střední tři osy vyplňuje lodžie s dvěma okny a dveřmi na lodžii mezi nimi. Okna jsou užší obdobou oken v ostatních osách přízemí, podobné členění mají i převážně prosklené dvoukřídlé dveře. Kolem všech tří otvorů je šambrána. Na bočních stěnách lodžie, kam přechází členění pásovou bosáží i parapetní římsou, je v horní části konzolovitý zdobný prvek v podobě voluty, doplněné rostlinnými motivy. Lodžie má mřížové zábradlí ze symetricky provedených esovitě stáčených a rostlinných motivů. Také první patro člení pásová bosáž, až na střední lodžii, na jejíž boční stěny nepřechází. V osách první a druhé zprava i zleva jsou podobná okna jako v přízemí, rozdíl je v horní části, která má horní rohy zaoblené. Nahoře a po stranách lemuje okna profilovaná šambrána s ušima a zvýšeným středem hořejšku, nad okny je fronton, uvnitř s kartuší. Fronton má zvlněné boky a rovnou horní část, vymezuje ho bohatě profilovaná římsa. Kartuše sahá dolním okrajem k šambráně, horním pod římsu frontonu. Má oblý tvar a dva lemy. Vnitřní je mušlovitý, vnější nepravidelný, se stáčenými okraji. I v prvním patře je průběžná profilovaná parapetní římsa (až na střední tři osy). Pod okny je ještě parapetní pole. Po stranách je vymezené pilířky se soklovou patkou, dříkem s projmutými boky a s kanelováním a bochníkovitě rozšířenou horní částí. Mezi pilířky je štukový reliéf, tvořený třemi oválnými, na výšku orientovanými kartušemi. Kartuše mají profilované orámování, přecházející nahoře a ve středu bočních stran do voluty. Prostor mezi kartušemi vyplňuje stylizovaný květ, situovaný nad středními volutami a pod nimi (dolní směřuje dolů). Střední tři osy jsou opět umístěné v lodžii a jejich provedení je stejné jako v přízemí. Zde je však navíc ještě předsunutý balkón, zastřešený podlahou balkónu v druhém patře. Obdélný balkón nesou čtyři konzoly. Na okrajích jsou velké konzoly, zakončené nahoře a dole volutou. Boky zdobí mřížka, přední stranu mušlovitý dekor. Ve střední části jsou dvě malé konzoly s jedním závitem voluty a na přední straně s akantovými listy. Balkón má zděné zábradlí, provedené obdobně jako parapetní pole vedlejších oken – přední strana má tři taková pole, na bočních stranách je vždy pouze jeden oválný motiv. Zábradlí zakončuje profilovaná římsa, zalamující se nad pilířky. V jejich osách se zvedají podpěry, nesoucí balkón v druhém patře - nad krajními je pilíř, nad středními sloup. Pilíře s římsovou patkou i hlavicí mají na přední straně pod hlavicí štukový reliéf střapce z akantových listů. Nad plintem sloupů jsou dva oblouny, hlavice je jónská – s vejcovcem a tulipánovitými květy. Podlahu balkónu v druhém patře podpírají ještě dvě konzoly stejného provedení, jako jsou v rozích lodžie v přízemí. Stěna druhého patra je v celé šíři hladká. V osách první a druhé zprava a zleva jsou novodobá okna, dodržující vzhled oken v nižších podlažích. Po stranách a nahoře je rámuje profilovaná šambrána s ušima, doplněná nahoře ještě profilovanou římsou, zvedající ve středu do volutovitého motivu. Pod průběžnou profilovanou parapetní římsu se nachází parapetní pole. Je poměrně nízké, jeho dolní okraj je až na rovné postranní části, doplněné dole třemi kapkami, zvlněný a ve středu ohrnutý do voluty. Pod volutou je ještě tulipánovitý květ, směřující dolů. Střední tři osy jsou i v druhém patře umístěné v lodžii, v jejíchž horních rozích jsou stejné voluty, jako níže. Orámování otvorů je stejné jako v prvním patře, výplně jsou novodobé, provedené podle původních. Před lodžii předstupuje balkón. Jeho zábradlí tvoří čtyři pilířky, doplněné kuželkami. Pilířky mají konvex-konkávní tvar, zdobí je vpadlé pole s dovnitř vykrojenými rohy a středy horní a dolní části. Na přední straně je mezi pilířky vždy pět kuželek, na bocích jen dvě. Profilovaná hlavní římsa je vyložena na volutovitých konzolách, rozmístěných po dvojicích. Stěna je mezi konzolami zdobena štukovými motivy – mezi konzolami první a druhou, třetí a čtvrtou, pátou a šestou, sedmou a osmou od obou okrajů průčelí je čtyřlistá rozeta, mezi konzolami druhou a třetí, čtvrtou a pátou, šestou a sedmou a osmou z obou stran je obrysové obdélné, na šířku orientované pole, jehož boky mají půlkruhový tvar.