sloup se sochou Vítězného Krista

Sloup se sochou stojí na návsi obce Žalany v zatravněné ploše. Objekt je vytvořen z jemnozrnného pískovce. Na čtverhranném kvádrovém podstavci stojí sokl s profilovanou patkou dříkem a hlavicí. Dřík je ze čtyř stran vyzdoben rytým zrcadlem s nápisy. (viz nápisy) Hlavice je úzká profilovaná s dominantní přetaženou římsou. Na hlavici je položen kvádrový nástavec, na němž stojí sloup v toskánském stylu s oblouny, výžlabky, entasí zakončený prstencem a hlavicí. Abakus sloupu je nastaven úzkou přesahující římsou. Na této římse stojí na sféře Kristus oděn v bederní roušce s drapérií. Roušku si Kristus přidržuje levou svěšenou rukou, kterou je opřena hůl zakončená maltézským křížem. Pravá paže je vztyčená. Ruka pravé paže má vztyčený ukazováček a prostředníček v žehnajícím gestu. Tvář je zarostlá vousy, vlasy jsou kudrnaté a volně splývají. Na hlavě je rozevlátá pokrývka rozdělená do tří vlajících pruhů.