Klicperovo divadlo

Volně stojící obdélná budova, průčelí jednopatrové. Zde hlavní vchod – dvoje dveře a vlevo a vpravo okno, vše má zádveří obložené opukovými deskami. Za tím je přízemní část s pásovou rustikou, nahoře je balkon s železným zábradlím, vlevo je tato část uskočena. Za tím je vlevo 2x uskočena jednopatrová část, má 5 os, okna půlkruhově zaklenuta, osmitabulková, profilovaná šambrána, v horní části klenák. Mezi okny vždy dvojice pilastrů nesoucí profilovanou římsu. Okna vedou na balkon, na ose vchod na něj. Nad 1. a 5. osou nad profilovanou římsou s konzolemi je plná atika, za ním plochá střecha, nad 2. a 4. osou sedlová střecha, plech. Na ose je nad balkonovým vchodem segmentový štít s profilovanou římsou. Vpravo je plochý bezosý nástavec – jeviště se sedlovou střechou s plechem – levý jeho blok má trojúhelný štít s plochou římsou, do průčelí profilovaná korunní římsa. Vlevo má balkon z boku 2 okenní osy, na průčelí boku také 2. Uskočená jednopatrová část má v levém boku v uskočení vždy 1 osu, ta první má dole boční vchod, v patře obdélné okno s rovnou nadokenní římsou, v přízemí pásová rustika. Na druhém uskočení je slepé, půlkruhově zaklenuté okno s klenákem a šambránou ve vrchní části. Vlevo dvoupatrová část, která má z levého boku 1 osu, v přízemí bosáž a malé okno s profilovanou šambránou, kordonová římsa, nad ní obdélné okno s pilastry, které nesou trojúhelný tympanon. Nároží bosováno, nad korunní římsou (stejná jako na průčelí), je čtvercový nástavec s 1 osou, okno čtyřtabulkové, kolem něho pilastry, které i na nároží, nad profilovanou římsou je plná atika. Z levého boku je 5 os, na ose je dole půlkruhově zaklenutý vchod, 1. a 5. osa rizalit, v přízemí bosáž a rustika. Rizality členěny jako bok z průčelí, jen v levém slepé okno v patře. V 2. – 4. ose v patře půlkruhově zaklenutá okna s pilastry a klenákem, profilovaná korunní římsa s konzolemi, nad tím plná atika. Zadní průčelí – vpravo rizalit (stejné jako na levém boku), dále 7 os, 1. – 3. osa rizalit, pásová rustika, nad kordonovou římsou obdélná okna šestitabulková s profilovanou šambránou, rovná nadokenní římsa, profilovaná korunní římsa. 4. – 6. osa stejná jako 1. – 3. osa, jen u 4. osy v přízemí vchod a v patře mezi okny pilastry, nároží mezi 3. a 4. osou bosáž. Z pravého boku má zadní průčelí 1 osu, dole vchod, v patře okno stejné jako na zadním průčelí. Nad zadním průčelím nad 1. – 3. osou vystupuje jeviště. Pravý bok plochý, jen v patře 8 slepých otvorů vedle sebe. Na hlavním průčelí je vpravo ještě ještě jedna osa – v přízemí obdélné dveře s nadsvětlíkem půlkruhově zaklenutým.