kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel se nachází v centru obce ve výrazné urbanistické poloze v mírně svažitém terénu stoupajícím od řeky Dyje. Jedná se o podélnou jednolodní orientovanou stavbu s hranolovou věží v západním průčelí, s užším půlkruhově ukončeným presbytářem a symetricky umístěnými přístavky po stranách - na severní straně presbytáře se nachází sakristie s oratoří v patře, na jižní pak boční předsíň opět doplněná oratoří v patře. Věž je v horní části dvoupatrová, spodní patro sloužilo jako hodinové, horní je zvonicové. Věž má jehlancovou střechu, nad lodí a presbytářem jsou polovalby, ve střední části lodi po stranách pultově rozšířené. Nižší kaple mají zastřešení pultové. Fasádu objektu člení velké lizénové rámy, probíhající nad soklovou partií po celé výšce objektu. Nad nimi prochází průběžná výrazně profilovaná korunní římsa, v jednotlivých polích jsou umístěny okenní a vstupní otvory. Západní průčelí je trojosé, člení ho vysoké pilastry usazené na zvýšeném soklu a podpírající kladí s profilovanou římsou. Na římse je nasazena atika s pilastry nesoucími vázy a volutový nástavec po stranách věže. V ose průčelí se nachází pravoúhlý portál vstupu lemovaný profilovaným kamenným ostěním se zvýrazněnými patkami, ušima podloženýma volutkami a zaoblenou římsou. Nad portálem vodorovná římsa podložená obdélným polem namísto původní štukové supraporty. Výše je prolomeno bohatě zdobené okno završené půlkruhovým záklenkem a lemované lištovou šambránu s ušima, v jeho vrcholu zalamovaná trojúhelná římsa podepřená zploštělými volutovými konzolkami a spojená vytaženým klenákem s vrcholem okenního záklenku. Podokenní profilovanou římsu doplňuje čabrakový útvar zdobený kapkami a středovým terčíkem. V krajních polích jsou v přízemí situována menší pravoúhlá okna lemovaná šambránami s ušima, nad nimi edikulové niky završené trojúhelnými frontony a drobně profilovanou spodní římsu. V edikulách jsou zploštělé, geometricky pojaté dekorativní štukové výplně pokračující čabrakovitě vykrajovaným dekorem pod římsou. Věž má nároží ze všech stran dekorována vysokými pilastry s volutovými hlavicemi zdobenými květinovými festony, pilíře nesou kladí a profilovanou římsu. V úrovni atiky je na západní straně osazena edikula s nikou, v úrovni hodinového patra jsou na severní a jižní straně prolomena menší oválná okna, zvonicové patro je do všech stran otevřeno šambránou lemovanými okny s půlkruhovými záklenky a klenáky ve vrcholu zasahujícími do kladí. Zvýrazněné průčelí pokračuje ještě v krajních západních polích bočních průčelí, vymezených pilastry, kde jsou v osách prolomeny další pravoúhlé okenní otvory a na severní straně pak ještě portál bočního vstupu. Okna lodi a presbytáře jsou situována v horní třetině polí - mají stlačené záklenky a jednoduše profilovanou podokenní římsu, zdobí je štuková lištová šambrána s ušima a naznačenými patkami, ve vrcholu volutově zakončená; pod volutkami je vyveden menší terčík. V presbytáři jsou okna o něco nižší, v osách závěru jsou pak na úrovni přízemí doplněna další trojicí oken – vyšší okenní otvory mají plochou štukovou šambránu s ušima a patkami, zdobenou klenákem ve vrcholu; otvor na podélné ose objektu je slepý. Okna bočních přístavků jsou v přízemí pravoúhlá, v patře ukončena segmentovým obloukem, ploché šambrány jsou zdobeny ušima, horní otvory jsou navíc doplněny klenákem ve vrcholu záklenku. Na jižní straně kostela jsou prolomeny dva vstupy – do lodi a do předsíně na jižní straně presbytáře. Oba portály jsou zdobeny kamenným ostěním s ušima a patkami, vodorovná nadpraží jsou v horní části volutově zvlněná a spojená s podloženým klenákem; hrany ostění jsou na vnitřní straně zaobleny a na vnější lemovány lištou. Loď je rozdělena do trojice polí, přičemž střední pole je širší než krajní. Pole jsou zaklenuta pruskými klenbami oddělenými pasy. Presbytář oddělený pasem triumfálního oblouku je zaklenut jedním polem plackové klenby, závěr pak trojicí výsečí mezi pasy. Stěny vnitřního prostoru rytmizují v rozích umístěné dvojice pilastrů s kompozitními hlavicemi vysazené na společném soklu a nesoucí průběžnou mohutnou zalamovanou římsu. Nad římsou jsou pak umístěny jednotlivé okenní otvory. V prostoru mezi pilastry jsou osazeny boční oltáře. Klenby lodi a presbytáře jsou pokryté freskovou výzdobou. Podlahu hlavního kostelního prostoru tvoří diagonálně kladená kamenná dlažba. V západní části vystupuje do prostoru lodi konvexně konkávním zvlněním kruchta, její čelo tvoří výrazná profilovaná římsa se zábradlím. Podkruchtí je zaklenuto plackou. Po stranách vstupu jsou situovány komory na obdélném půdorysu zaklenuté klášterní klenbou. Boční prostory sakristie a předsíně s oratořemi v patře završují v přízemí i patře klášterní klenby s výsečemi. Prostory jsou vertikálně propojeny točitými dřevěnými schodišti vedenými v hmotě západních zdí. Do prostoru presbytáře se oratoře otevírají širokými otvory se stlačenými záklenky, na pohledové straně presbytáře jsou bohatě dekorovány v umělém mramoru; jednodušeji jsou zdobeny rovně završené vstupy do presbytáře. Ze zkoseného nároží vítězného oblouku vystupuje umělým mramorem zdobená kazatelna.