Liteňský vodní mlýn

1) obytná budova s mlýnicí 2) čeledník s chlévci 3) stodola s chlévci 4) pila 5) sklípek 6) náhon 7) pamětní kříž Soubor objektů Liteňského mlýna leží na samotě v údolí Poleňky asi 1 km jihovýchodně od Slatiny. Areál ze tří stran uzavřeného mírně se svažujícího dvora tvoří obytná budova s mlýnicí na východní straně, bývalý čeledník s chlévci na jižní straně a stodola s chlévy na západní straně dvora. Východně od obytné budovy samostatně stojící objekt pily, před jeho východním průčelím ve svahu zahloubený drobný z kamene vyzděný sklípek. Mlýn byl napájen vodou, přiváděnou od západu cca 200 m dlouhým náhonem, vytékajícím z Liteňského rybníka. Severně od mlýna v klínu příjezdových cest stojí pamětní křížek.