Ovčí dvůr

Ovčí dvůr stojí v blízkosti Kláštera Teplá (cca 2 km východně), při silnici z Kláštera do Vidžína, na terénu mírně svažitém směrem k SV. Rozlehlý čtvercový dvůr s úhlopříčnými osami zhruba ve směru světových stran, roh na JV (při silnici) je okosený, mezi nárožími budov uzavřený plnou zdí a vjezdovou bránou. Před zdí po pravé straně jsou přistavěny 3 novodobé garáže. V JV křídle je obytná část, na níž navazuje chlév, v SV křídle uprostřed s průjezdem do dvora jsou chlévy, v SZ křídle halový chlév, při Z rohu uzavírá dvůr zeď. JV křídlo tvoří novodobě přestavěný chlév, do dvora s přístavkem, při V rohu je vně přistavěna další garáž. Plocha dvora je nezastavěná. Stejné hmotové řešení zachycuje i mapa stabilního katastru, jen místo zdi v Z rohu dvora stojí užší objekt. Objekty jsou přízemní nepodsklepené, zděné ze smíšeného a cihelného zdiva, stropy klenuté z cihel, krovy dřevěné, stavby jsou zakryté sedlovými střechami s různou výškou korunní římsy i hřebene střech.