venkovský dům

Dům, orientovaný jižním štítovým průčelím ke komunikaci, je přízemní roubený s hrázděným štítem na roubeném věnci, se sedlovou střechou. Roubení je ve všech dílech trojdílné dispozice chlévního typu. Konstrukce je ze silných hraněných trámů s nárožními vazbami na rybinu (spodní dva trámy svázány zámky). Rovněž příčky mezi síní a světnicí a světničkou a světnicí jsou roubené (příčka mezi dvěma trakty novodobě částečně přezděna). Východní trakt domu je v celé délce obytné dispozice novodobě přezděný, chlév je v celé své hmotě roubený (východní stěna narušena, nahrazovaná vyzdívkou). Na dům navazuje v jedné ose za chlévem stodůlka s rámovou bedněnou konstrukcí. Roubený věnec předstupuje v západním průčelí před obrys domu a tvoří kryté zápraží. Spodní trám věnce, nesený profilovaným záhlaví stropnic, zdobenými okosy, je dekorativně upraven okosy ve tvaru oslích hřbetů. Hrázděný jižní štít sedlové střechy s bohatým síťováním má starší výplň tyčovinou s hliněným mazem, částečně nahrazenou cihlovou vyzdívkou. V podstřeší mezi obytnou a hospodářskou částí půdy je rovněž hrázděný štít s jednodušší konstrukcí a tradiční výplní. Štítové průčelí člení tři okenní osy s tesařskými zárubněmi a nadpražní a parapetní dřevěnou profilovanou římsou. Stejná jsou i dvě okna v západním průčelí. Sedlová střecha, nesená vaznicovým krovem s dvojitou stojatou stolicí, je kryta šindelem pod novější krytinou z eternitových šablon.