socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v obci, v její severní části, poblíž hlavní silniční komunikace mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou. Stojí na úpatí krátkého svahu pod silnicí, blízko nábřeží říčky Třebovky. Podstava nesoucí sochu je složena z podnožní desky, soklové patky, hranolového těla, profilované římsové hlavice se středovým trojúhelníkovým segmentem a soklové patky, která je vložena mezi zmíněnou hlavici a samotnou sochu. Na zadní straně hranolového těla je vtesán nápis: LETA PANIE: 1826 / DNE 27 HO CZERWNA, / GEST TATO STATUE S NÁ / KLADEM WELEBENEHO PANA / IANA SRSSNIE LOKALISTA / HNATNICKEHO WYSTAWENA / GAKOZTO WLASTENCE NEB / ZROZENEHO Z TETO OBCE. /. Na čelní straně spodní soklové patky jsou v reliéfu znázorněny dvě větvičky. Čelní strana hranolového těla je v dolní části zdobena třemi reliéfními rozetami, nad nimi je pak vyvedena, obklopena paprsčitou svatozáří, oblačná kupa se světcovým jazykem. Včele římsové hlavice je vetnuta kovová konzola; lucerna na ní zavěšena není. Postava světce je podána v tradičním schématu, s biretem a křížem v rukou. Nad hlavou má svatozář ze železného prutu, na něm je upevněno pět hvězd.