kostel Nanebevzetí Panny Marie

Areál kostela se nachází na východním okraji obce Hemže, která je položena na táhlém návrší severovýchodně nad Chocní. Raně barokní areál poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie je vymezen zděnou ohradní zdí s několika branami. Do průběhu ohradní zdi jsou kromě těchto bran vloženy také tři větší otevřené kaple a v severozápadní poloze také mohutná stavba zvonice. Kostel, stojící uprostřed hřbitova, je orientovanou stavbou, presbytář je položen k východu. Celý kostelní areál se zejména od severu a východu výrazně uplatňuje v dálkových pohledech a vytváří významnou architektonicko-urbanistickou dominantu v rovinaté krajině. Vznik poutní tradice Hemže je spjat s milostnou soškou Panny Marie s Ježíškem, darem hraběte Kurze, který ji přinesl roku 1662 z Uher. Kostel nechal stavět v letech 1679-1683 hrabě J.B. Trauttmansdorf v místech kostela "skrovného a malého ze dříví". V roce 1854 byl kostel částečně přestavěn z nadace Vilemíny hraběnky Kinské. Klenby kostela byly roku 1897 pojednány freskovou výmalbou, předszavující v medailonech motivy ze života Panny Marie.