hrad Litice

Hrad byl postaven na návrší obtékaném Divokou Orlicí téměř uzavřenou hruškovitou smyčkou - nepříliš široká spojovací šíje je toliko na jihovýchodní straně, směrem k masivu Kletné (536 m), která je součástí Třebovského mezihoří, zatímco hřbet Chlumu (603 m) severně od průrvy Orlice počítáme již k podhůří Orlických hor. Hradní návrší (452m), ač se vyjímá téměř sto metrů nad hladinou řeky, je tedy dokola obklopeno převyšujícími zalesněnými svahy. Hradní návrší je převážně velmi strmé, pouze na severu, kde je na úpatí rozložena podhradní ves, je mírnější. Tudy stoupá v serpentině jediná přístupová cesta. Jádro sevřené dispozice má tvar kosodélníka o stranách přibližně 60 a 30 metrů, ke kratším stranám jsou proti sobě položeny dva paláce: dvoupatrový jižní palác s věží, nyní pětipatrovou, a palác severní, dochovaný ve zříceninách. Opevnění vnitřního hradu tvoří mezi nimi rozepjaté, v nesouvislých zbytcích dochované přímé úseky hradebních zdí, k východní jsou přiloženy zbytky úzkého hospodářského křídla. Vnější opevnění hradu obepíná vyjma jihovýchodního nároží celou dispozici a je z velké části dochováno i se zbytky cimbuří. Na východě je obohaceno o podkovovitou, na severu též o hranolovou baštu, západně od ní je do hradby vklíněna v vstupní brána s přístavkem, SZ nároží tvoří široká bašta, polygonální. Do západní části opevnění je vložena hospodářská budova, při níž je jihovýchodně při hradbě vedena přístupová cesta do hradního jádra, přerušená zbytky dvou kulisových bran. Strmé svahy dovolily doplnit opevnění příkopem a valem pouze při severní straně.