Palác s věží

Palác s věží, tvořící jižní stranu obdélného vnitřního hradu, lehce kosodélná, dvoupatrová stavba s valbovou střechou k jejíž severní stěně se při SV nároží připjuje pětipatrová štíhlá věž, nejvyšší patro kryto svislým bedněním, stanová střecha. Zdio lomové, neomítané, nově přespárované, s řadami četných otvorů po lešení. Novodobé trámové stropy s jednoduchými prkennými podlahami, ve věži zčásti klenby. Interiér paláce: Přízemí trojprostorové. Východní prostor tvořen mimořádně vysokým průjezdem. Západní zeď segmentově vypjatá, navazující na pravou část špalety vjezdu, levá špaleta silně sešikmená, v ní těsně při ostění obdélný průzor a kapsa závory. V severní stěně vjezd na nádvoří s portálem osazeným ve vnitřním líci, ve východní části plocha překrytá prkny na trámcích, pod ním svah k šikmé probourávce v patře východní zdi. V SV rohu dvouramenné, pravoúhle zalomené novodobé dřevěné schodiště do patra. Střední prostor - v severní stěně vstup se šikmými špaletami a plochým záklenkem, vpravo nahoře od něj otvor okénka s mírně šikmými špaletami se stopami hrubé omítky, jako překlad pět hrubých kamenných desek. V západní zdi mírně rozevřené špalety a segmentový záklenek s výraznými otisky bednění, v ostatních stěnách jen četné otvory po lešení. Západní prostor - v severní stěně vstup a okénko podobně jako u střední místnosti, ve východní zdi půlkruhový portál. 1. patro - východní prostor - v SV rohu výstup novodobého schodiště, v severní zdi výklenek okna s rovnými špaletami, s kapsami pro závoru, segmentovým záklenkem a dvěma kamennými sedátky s okosenou spodní hranou, mezi sedačky vložen stupeň z lomového kamene. Ve východní zdi sedlový, v horní části okosený portál do chodby skrz zeď (bývalý prevet). V západní zdi výklenek portálu s kapsami pro závoru. Střední prostor, pův. vstupní síň - v severní stěně výklenek portálu s lehce rozevřenými špaletami s kapsami pro závoru a odstupněným segmentovým záklenkem, vpravo dva okenní výklenky, řešené podobně jako u východní prostory (bez vloženého stupně), ve východní stěně půlkruhový, v západní sedlový portál s okosením. Západní prostor: ve východní zdi výklenek portálu, v severní výklenek okna, řešení stejná jako u předchozí místnosti. 2. patro je zejména v horních partiích znovuvystavěné při obnově - východní část - v severní stěně výklenek dveří, pův. okna (po pravé straně dvě sedačkové desky) se stlačeným záklenkem, vpravo od něj výklenek s mohutným tesaným překladem. Ve východní stěně při SV rohu patka, na níž nasedají části dvou jednoduše vyžlabených žeber. Uprostřed okenní výklenek se sedátky, nároží armované hrubě tesanými kvádry. Vpravo sedlový, v horní části okosený portál prevetu. V jižní stěně výklenek okna, v JZ rohu zbytek koutového krbu - levá část hranolové římsy, nesené konzolou, profilovanoučtvrtkruhovým vykrojením a zaoblením a úskoky. Západní stěna je dochována jen z části, max do výše 250 cm, uprostřed otvor po vstupu. Střední část - v severní zdi výklenky dvou oken, ve zbytku východní spodní část levé stojky portálu, profilovaná drobným zářezem, půloblounkem, výžlabkem a šikmou páskou. Vpravo od portálu pětice krakorců, na čele čtvrtkruhově zaoblených a ukončených lištou, neznámého účelu. Stejné krakorce i v severní a západní stěně po koutovém a SZ krbu. V jižní stěně opět dva okenní výklenky stejného provedení se sedátky jako předešlé. V západní stěně výklenek portálu. Západní část - v severní stěně jeden, v západní dva okenní výklenky. Ve zbytku východní zdi lomený, v horní části okosený portál. Krov nepřístupný. Interiér věže: v každém patře jediná prostora. Přízemí - do výše asi 250 cm obedněno. Vpravo od vstupu průzor, nad vstupem okno s rovným, hrubě přitesaným překladem. Strop zčásti spadlý. 1. patro - s valenou omítnutou klenbou. V západní stěně výklenek portálu, špalety ve spodní části nepravidelné, jako po odsekaných sedačkách. 2. patro - zčásti omítnuté, přístupné portálem od západu. Severní špaleta šikmá, stlačený záklenek. Ve východní stěně výklenek okna s otisky bednění na segmentovém záklenku. Křížová, mírně nepravidelná klenba s jednoduše vyžlabenými žebry a zbytkem válcovitého svorníku. Severní část porušena vloženým schodištěm. 3. patro - omítnuté, původně přístupné portálem od západu. Špaleta portálu vlevo se rozevírající, se stlačeným záklenkem. V severní stěně ve vnitřním líci drobné lomené okénko, s okosením a zářezem. Ve východní stěně velký, hluboký, půloválně zaklenutý výklenek, dole kamenná deska (oltářní menza) s vykrojenou dolní hranou. V čele hrotité okno se zbytky kružby, profilované zářezem a mělkým výžlabkem, se šikmou špaletou i parapetem. V pravém boku drobný výklenek, završený oslím hřbetem. Asi 1 m pod úskoky v západní a východní stěně vystupují ve všech rozích krakorcovité kameny. 4. patro - omítnuté, na západě výklenek portálu s rovnými špaletami a segmentovým záklenkem. Klenba shodného charakteru jako ve 2. patře. 5. patro - s trojicemi výhledových ovorů v každé stěně, novodobé. Exteriér: severní průčelí paláce - terén značně stoupá doprava. V levém spodním koutě u věže portál průjezdu v hlubokém výklenku s rovnými špaletami s kapkami, armovanými nárožími a segmentovým záklenkem. Vlastní portál půlkruhový, okosený se zaoblenými patníky. V přízemí dále vpravo dva půlkruhové, nahoře okosené portály. Vlevo nahoře při nich obdélná ležatá okénka s okosením z jednoho kusu. V 1. patře čtyři obdélná, v horních dvou třetinách okosená okna s náběhem svislého dělícího pruhu. Nad všemi okny vylehčovací segmentové záklenky, stejná 4 okna i ve 2. patře (levé prodlouženo dolů v portál) zčásti ve stejných osách. V 1. patře vlevo od 3. osy lomený, v horní části okosený portál, vložený do obdélného vpadlého rámu. V jeho horních rozích otvory po kladkách padacího mostu. Pod rámem dvě konzoly se čtvrtkruhově zaoblenými čely s lištami. Při pravém nároží opěrný pilíř a šmorce téměř do výšky 1. patra, nad nimi armované nároží. Západní průčelí věže: v přízemí a v 1. patře lomený, v horní části okosený portálek. V 2. patře portál působící nesourodě, horní část snad do zdiva zanesena druhotně. Ve spodní části prostě okosen, v horní části je profilace tvořená jemným okosením a oblým třičtvrtěpruhem mezi širším a vnějším a užším vnítřním výžlabkem, přecházejícím v okosení vnitřní hrany. Horní část obíhá rám ze třičtvrtěoblounu, podchycený pětibokými jehlancovými konzolkami s krycí profilovanou destičkou. Před portálem betonová pavláčka. Portál 3. patra sedlový, v horní polovině se složitou profilací, přecházející kolem horních rohů čtvrtkruhem: drobný dvouboký výžlabek, šikmý pásek, hluboký oblý výžlabek přecházející do hruškovce, odděleného od vnitřního okosení čtvrtkruhovým výžlabkem. Portál 4. patra pravoúhlý, s lehce okosenými konzolkami v horních koutech. Profilaci horních dvou třetin tvoří šimé seříznutí, do něhož je vložen půlkruhový výžlabek. Profilovanou část obíhá oblounová lišta, dosedající na drobné polokuželové konzolky. Podsebití 5. patra věže je proraženo na všech stranách třemi velkými obdélnými otvory. Severní průčelí věže: spodní čás bez otvorů. Z levého nároží vystupuje mohutná opěrný pilíř do výše podlahy 2. poschodí ukončený pultem, nově upravený z fragmentu hradby. Nad ním vstupuje krátký úsek šmorců. Ve 3. poschodí obdélný ležatý výklenek hrotitého okénka, osazeného va vnitřním líci zdiva, s rovným tesaným překladem. Ve 4. poschodní obdélné okno s ostěním ve vrchní části okoseným Ve střední části překladu štítek s kunštátským erbem, na nějž nahoře navazuje mělký obdélný výklenek. Východní průčelí věže a paláce: Věž až do úrovně podlahy 2. patra oddělena sparou. Asi o 3 m níž dosahuje mohutný opěrák ukončený pultem. Na její pravé straně v 1 patře ležaté obdélné okénko bez ostění, o patro výš obdélné okénko s okoseným ostěním . Ve 3. patře hrotité okno s širokým okosením a ústupkem pro okenici na jeho vnitřní straně. Ve vrcholu poškozená kružbička, tvořící pod vrcholem tři nestejné nosy. Okno 4. poschodní obdélné s okoseným ostěním, nad ním odlehčovací záklenek opěrák z hrubých klenáků. Palác má při patě probouraný otvor s pravidelnou levou špaletou. V 1. patře vpravo otvor bývalého prevetu se segmentovým záklenkem a zčásti uražnou pravou konzolou. V 2. patře vlevo obdobný otvor jako předchozí, zachovány obě konzoly s čtvrtkruhově ukončenými čely, vpravo obdélné okno s okoseným ostění s náběhem svislého prutu nahoře. Nároží armovaná, pravé jen do výše spáry proti věži. Jižní (vstupní) průčelí: v přízemí se vlevo od napojení hradby dolního hradu otevírá široký půlkruhově ukončený vjezdový portál s okosením a zčásti patrnými čtvrtkruhovými zaoblenými patníky. Vpravo od něj téměř čtvercový průraz. 1. patro nemělo otvorů, ve 2. nově osazena 4 obdélná ostění s okosemím a nahoře náběhem svislého prutu, nad nimi odlehčovací záklenky. Západní průčelí: nároží armovaná, levé až nad úrovní opěráku severního průčelí. K pravému nároží šikmo připojen mohutný opěrný pilíř. Zbytek zdi s býv. 3. branou, v níž zbyla silně poškozená boční část ostění portálu a hluboká kapsa závory. Otvory v paláci pouze v 2. patře, dvě obdélná okna shodná s předchozími. Střecha: šindelová, na věži stanová, na paláci valbová, obě s výraznými námětky.