Vnější opevnění hradu

Vnější opevnění začíná u JV nároží jižního paláce, po krátkém sestupujícím úseku se lomí k severu, jsouc obohaceno o podkovovitou baštu. Severní část doplňuje čtyřhranná bašta, útvar vstupní brány s přístavkem a mostem a na SZ nároží široká polygonální bašta. V západní části opevnění je vložena hospodářská budova a přiloženy zbytky dvou kulisových bran, přehrazujících přístupovou cestu, vstupující od jihu do vnitřního hradu. Příkop před severní částí je kolem 10 m široký, na vnější straně doplněn valem. Opevnění je vystavěno z lomového zdiva oboustranně lícovaného, pouze v objektu brány nepatrně promíšeného cihlami a neomítaného. Ve vyšších úsecích má pravidelně rozmístěné drobné otvory (kruhové) po lešení. Jižní úsek hradby sestupuje od JV nároží jižního paláce k JV zlomu. Asi 2 m vlevo od něj je zevně patrný fragment - pravá část okoseného gotického pravoúhlého portálu. Východní úsek - část jižně od bašty se zbytky 4 zubů cimbuří. Zevně téměř uprostřed plochy zdi vstupuje prostý kamenný žlab. Podkovovitá bašta široce se rozevírající, dovnitř otevřená. Její jižní ukončení předstupuje rovně seříznutým čelem před vnitřní líc hradby. Na severu byl zjištěn velkou archeologickou sondou podobný výběh, ale nepravidelně ukončený. Bašta otevřena třemi střílnami s rozevírajícími se špaletami a dovnitř stoupajícími segmentovými záklenky. Pouze v JV zčásti zachováno kamenné ostění obdélného, svislého otvoru střílny. Vlevo vedle ní zevně patrná velká segmentově zaklenutá nika, při vnitřním líci bašty téměř na celou výšku zazděná kamenem na sucho. Část severně od bašty tvoří tenká, snad provizorní hradba, zevnitř dochovaná převážně jen do výše terénu. Vnitřní líc zčásti odhalen archeologickými sondami. Uvnitř hradu u ní jakoby souběžná dvě torza zdiva, připomínají zbytek vnitřní zdi k hradbě přistaveného objektu - dle archeologických sond však jde o úlomky zřícené z horního hradu. Severní část opevnění - část východně od bašty - tvoří při nároží krátká část tenčí navazující vnějším lícem na šikmé, nepravidelné zakončení masivní hradby s ochozem, silně porušená s hrbolky pro cimbuří (archeologickou sondou odhaleno mělce pod povrchem skalní podloží kolem styku) . Hranolová bašta je dovnitř otevřená, vnější nároží byla armována velkýmu pečlivě tesanými kvádry. V každé ze tří stěn byla otevřena střílnou, z nichž se zachovaly jen boční, s tesaným ostěním nahoře a dole šikmo okoseným (u západní jen dole), výrazně rozevřenými špaletami a stlačenými až segmentovými záklenky. Hradba mezi baštou a přístavkem brány - lehce zalomená, se sedmi silně destruovanými zuby cimbuří nad ústupkem ochozu. Přístavek brány - lichoběžníkového půdorysu, jižní a jihovýchodní zeď zachovány pouze do 0,6 m výšky. Západní zeď (při průjezdu brány) je vyšší, v jejím jižním konci je zachován zbytek točitého schodiště, přístupného z průjezdu a vedoucího do 1. patra přístavku. Z něho je dochována část zdiva tubusu a spodních 5 kamenných stupňů. Po vstupním portálu zůstaly pouze kapsy. V SV zdi (součást hradby) je zhruba uprostřed střílna s kamenným ostěním, nahoře i dole strmě sešikmeným. Dovnitř rozevřená špaleta je vpravo vyzděna z hrubě tesaných kvádrů, stlačený záklenek s otisky bednění. Vlevo výše vystupují zevně dva téměř k sobě přiražené krakorce s čelem čtvrtkruhově zaobleným a římsou. Nad nimi ve zdivu dva kamenné překlady, situace při vnitřním líci nedochována. Brána skoro čtvercová, dovnitř otevřená. Vstupní průčelí vymezují po stranách dva opěrné pilíře s armovanými nárožími, nahoře ukončené pultem, lehce vpředu přesahujícím hrubou podbrádkovou římsou. Mezi pilíři vlevo lomený, v archivoltě okosený portál vjezdu se zaoblenými patníky. Vpravo stejně pojednaná, nižší a daleko užší branka pro pěší bez patníků. Oba portály voženy do obdélných vpadlých polí stejné výšky, ve cviklech osazeny tesané kvádry s vydlabanými otvory pro kladku padajícího mostu. Všechny hrany provedeny z velkých, pečlivě opracovaných kvádrů. Nad vpadlými poli římsa, profilovaná výžlabkem mezi dvěma pásky se šikmou okapnicí, pokračující vpravo až na armované nárožní brány. Nad branou sochařská výzdoba. Mezi oběma oběma částmi výzdoby ve zdivu výrazná pravoúhlá sníženina po okně. Vnitřek bran tvoří rozevírající se špalety (pilíř mezi nimi cele obložen tesanými kvádry) a silně stlačné záklenky, v bocích otvory kapes po závorách. Západní zeď brány je na vnitřním nároží též armovaná. V úrovni 1. patra otvor po okně, již bez záklenku. Severozápadní bašta, vytvořená vlastně mocným seříznutím SZ nároží, s armovanými vnějšími nárožími. V každé ze tří stěn po jedné střílně, zevně s ostěními výrazně okosenými, dovnitř široce rozevřené špalety s mohutnými stlačenými záklenky. Nevysoko nad střílnami ústupek ochozu. Nad ním zbytky zubů cimbuří, na středním nejdelším úseku se čtyřmi mezerami, na krajních po dvou mezerách. Západní a jihozápadní část: severní úsek (bez dochovaného cimbuří) - v prodloužení západní stěny bašty, ale uskočený dovnitř, přičež zdivo bašty je volně přiloženo k jakoby ubouranému konci (starší?) hradby. U tohoto konce zevně 4 vrstvy hrubě přitesaných kvádrů, přesahujících až o 20 cm z líce. Tři metry od severního konce pouze zevnitř patrna střílna rozevírajícími se špaletami a stlačeným záklenkem. Hospodářský objekt a 2. brána: vznik vlastně (nedochovaným) zastřešením široké mezery mezi prodlouženým severním úsekem hradby a hradby od 2. brány k jihu. Severní část hradeb je tu volně přeložena ke (staršímu?) nároží, armovanému hrubě tesanými kvádry, tvořícími zevně ústupek. Západní zeď objektu prostupují dvě zazděné lomené široké arkády. Zevně je patrný předzáklad, jižní nároží s armováním hrubě tesanými kameny. V krátké jižní zdi zevnitř výklenek s lehce rozevřenými špaletami a sedlově řešeným překladem z hrubě přitesaných kamenů. Východní zeď je uprostřed zcela vybouraná, severní konec je oboustranně armován, ve východní straně otvor závory býv. 2. brány. Ve zdi prudce stoupající východně po svahu vnitřního hradu a zčásti pokračující i jižně pod svahem, armované nároží levé strany 2. brány s patníkem. Jižní úsek - hradba v plynulé křivce, sledující výstupovou cestu, stoupá až k jižnímu průčelí paláce. Hradba průměrně 3 m vysoká, ve výši asi 180 cm patrná podle terénu stoupající spára. V hradbě porůznu osazeno několik mimořádně velkých, na líci opracovaných kamenů. Zdivo v pruhu pod sparou silně zvětrává, odpadává líc a objevují se i otvory skrz. Proti JZ nároží jižního paláce se připojovala k hradbě krátká příčná zeď se 3. branou, dnes zde vnitřní líc novodobě vyspraven. V jižním ohybu hradby branka s nedochovaným ostěním a zčásti dochovaným překladem z kuláčů, vedoucí na malou trojúhelnou skalnatou klesající plošinku. Sochařská výzdoba brány: V římse šikmo vpravo nad brankou zapuštěna obdélná kamenná deska jednoduše profilovaným rámem s plastickým tesaným erbem s měkkým reliéfem klobouku a pod ním zkříženými nástroji na gotickém štítě, přílbou a fafrnochy. Nad římsou (nad brankou) pamětní deska ve vpadlém poli v obdélném rámu složité profilace. V horní třetině plasticky modelovaná uzavřená přílbice, nad ní drobný štítek se lvem (zemský znak) a chochol z pavích per. Přilba dělí latinský nápis: "Regnanti/A.D.M./ CCCC. sex / viij regi/ Georgio." Uprostřed čtyři gotiké štítky: nahoře vlevo s českým lvem, vpravo moravskou orlicí, dole vlevo polovina dvouocasého korunovaného lva nad cimbuřím (znak Horní Lužice) a vpravo se třemi břevny erb Kunštátský). Dole český nápis: "Tato věže dělána / za nejjasnějšieho / krále Jiřího, Českého kr(ále) / markrabí Moravského." Na levý konec římsy navazují směrem nahoru další plastiky: dole reliéf vlasaté hlavy s vousem na bradě, nad ní jelancovitá konzola, ve spodní části pokrytá vegetabilním motivem, na ní reléf sedící třičtvrtěpostavy v řasnatém rouchu, přes pravé rameno šerpa s nečitelný nápisem. Nad postavou obdélná deska. Na ní ve vpadlém poli sedící postava s kladivem v pravé ruce, opracovávající kámen. Nad postavou tudorský oblouk z profilovaných žeber, vrcholící nízkou trojlistou kyticí. Ve cviklech jsou drobné vpadliny snad ve tvaru úzkého okénka ukončeného trojlistem.