socha sv. Nothburgy

Socha sv. Nothburgy stála na hřbitově poblíž pohřební kaple Lobkoviců. Od roku 1981 je umístěna v lapidáriu v Mnichově Hradišti. Socha stojí na pískovcovém pilířovém konkavně se zužujícím podstavci, v jehož čele jsou umístěny dva znaky v rokokových kartuších pod společnou korunou. Podstavec ukončuje hlavice, na kterou nasedá sokl, na němž je umístěna vlastní socha světice stojící v kontrapostu s esovitě prohnutou tělovou osou a mírně předkročenou levou nohou. Figura sv. Nothburgy je zobrazena ve velmi živé póze jako mladistvá žnečka se srpem v ruce (držela jej v pravé ruce a pozvedala nad hlavu, v současnosti je však ulomený). Socha stojí u obilného snopu, hlavu má otočenou vpravo a sklání se k zemi. V levé ruce drží bochník chleba. Je oděna v tradičním rolnickém šatě s bohatě nařasenou sukní se záhyby vlajícími ve větru.