dům

Historizující reprezentativní objekt se nachází na kraji jednotně ztvárněného bloku tří domů při severozápadním cípu náměstí Dr. Edvarda Beneše. Tento celek, postavený údajně libereckým stavitelem Adolfem Bürgrem v roce 1893, pochází z velkorysé a jednotně komponované výstavby rozšířeného náměstí. Neoddělitelnou součást domu představuje unikátní vídeňská kavárna s novorokokovým interiérem. Pohledově exponovaný dům leží v městské památkové zóně. Rozlehlý zděný čtyřpodlažní dům je situován na obdélném půdorysu hloubkově orientovaném podél Mariánské ulice. Lomené střechy, kryté asfaltovým šindelem a dekorované kovovou korunou, prostupují jehlancovitě zakončené zdobné vikýře. Dominantu objektu představuje vstupní nároží s rizalitem, zvýrazněné arkýřem ukončeným dlátkovým zastřešením, které vrcholí plechovou lucernou. Nároží dále doplňují z každé strany dva trojúhelné štíty. Půlkruhově zakončený vstup do kavárny lemuje dvojice pískovcových pilířů toskánského řádu. Na vstup směrem do náměstí navazuje prosklená iluzivní arkáda oken kavárny, podpíraná shodnými pískovcovými pilíři. Průčelí člení bohatá štuková výzdoba, vycházející z novorenesančního tvarosloví a mající podobu bosáží a iluzivního armování, edikul kolem oken, říms a dále ho zdobí květinové festony, maskarony apod. V horní části vstupního arkýře se nachází štít, který je po stranách přidržován gryfy a nese písmeno: „C“. Honosnost interiéru kavárny s keramickými obklady a zlacenými štuky zdůrazňuje tordované sloupoví iónského řádu.