soubor pomníků z války 1866

Západně od kostela v polích situovaný obdélný pozemek vojenského hřbitova, se souborem 14 pomníků - památníků prusko rakouské války r. 1866. Pozemek je obehnán oplocením z pískovcových pilířů a zdí z cihelných ozdobných tvarovek, kterou doplňují vztyčená kovová kopí. Vstupní brána pilířová, kovová mřížová vrata jsou kopií původních (odcizených). Pomníky: zprava od vstupu pyramida Jaroslava Jičínského, tumba Hanse von Pape, náhrobní deska Oskara Vogelyho, náhrobní deska Hanse Gustava von Maltzahn, náhrobek - balvan J.W. Hilera von Gartringen, tumba H. G. E. von Helldorfa, pískovcová pyramida všeobecného věnování, u čelní strany hřbitova vpravo hrob s křížem Richarda Gusovia, uprostřed pomník se lvem - pruské 1. gardové pěší divize, vlevo pomník s křížem 2 pruských důstojníků, po levé straně hřbitova odzadu: litinový kříž věnovaný všem padlým rakouským a pruským vojákům na Chlumu, pískovcová pyramida Franze Sangera, pyramida 30 pruských vojínům a 1 rak. poručíkovi, zlomený sloup - pomník rakouského 46. pěšího pluku (původně umístěný v úvozu cesty do Nedělišť, přemístěn r. 1975). Další pomníky v obci: dva pomníky baterie mrtvých západně od obce za muzeem; dva pomníky u silnice k Máslojedům (Oskar Stetzner a Oskar von Westerstatten); pomník u školy tří rakouských a 1 pruského vojína; 1 pomník u cesty do Nedělišť (F. Seelinger); obelisk jižně od vsi.Tři pomníky na hřbitově u kostela (F. Poschacher, F. Grunne, H. R. von Reuss) a pomník v kostele (truchlící génius) viz kostel.