šachetní budova dolu Jiří s těžní věží

Jedná se o kozlíkovou těžní věž se šachetní budovou. Šachetní budova je přízemní budova obdélného půdorysu zastřešená sedlovou střechou pokrytou asfaltovou lepenkou, k níž je připojena těžní věž. Celý objekt je zděný z režného cihelného zdiva. Na věži jsou ukotveny dvě ocelové lanovice podepřená nosnou příhradovou konstrukcí ukotvenou v betonovém prahu. Podpůrná konstrukce je sestavena ze dvou snýtovaných příhradových vazníků. Nosný rám těchto vazníků tvoří U profily, styčníky jsou vytvořeny z L profilů. Ve štítové stěně šachetní budovy je umístěn vjezd s železnou výplní se dvěma vstupy, jejichž nosnou část tvoří rám z pásoviny ztužený diagonálami ve tvaru ondřejského kříže. V interiéru je dochována dřevěná příhradová konstrukce průvodnice, zasypanou šachtu překrývá železobetonová deska. Technické údaje dolu Jiří: ohlubeň jámy 623,7 m. n. m., hloubka jámy 132 m, původní průřez jámy 3,8x2 m.