kostel evangelický

Evangelický kostel v Dvakačovicích je stavbou výrazně obdélného půdorysu s mírně rozšířeným centrálním halovým prostorem a věží umístěnou v podélné ose vzadu za presbytářem. Stavba je umístěná na okraji intravilánu obce. zastřešení je realizováno jednoduchou sedlovou střechou, krytou taškami, věž je završena vysokou jehlancovou střechou krytou plechem. Stavba byla navržena slatiňanským architektem Františkem Schmoranzem st., v historizujícím neorománském slohu. Hlavní jižní průčelí je osově symetrické, završené trojúhelníkovou atikou s ornamentálně zdobenou římsou. Výrazně se zde uplatňují nárožní pilastry a centrální kruhové okno s vitrají osvětlující kruchtu. Hlavní vstup do kostela je tvořen několika kamennými stupni a masivními dvoukřídlými dveřmi, umístěnými v kamenném, obloukově završeném profilovaném ostění. Severnímu průčelí dominuje centrálně umístěná hmota věže se čtyřmi střílnovými okny, umístěnými v ose nad sebou, které jsou ve zvonovém patře doplněny sdruženým oknem.