hrobka rodiny Gottlovy

Na západní straně hřbitovní areál uzavírá, v podstastě položena již mimo jeho hranice, monumentální stavba lodžiové hrobky rodiny Gottlových, uplatňující se v rovinaté krajině jako výrazná pohledová dominanta. Jedná se o trojdílnou stavbu situovanou kolmo na osu hřbitovní aleje a hlavní osu hřbitova. Ve střední části stavby, zbudované nad obdélným půdorysem, se nachází mírně před průčelí předstupující kaple Sv. Kříže. Na ní navazují a hlavní průčelí dotvářejí do stran rozvinuté, arkádovým obloukem otevřené prostory, přístupné skrze balustrádové ohrazení včele. Z levé prostory se pravoúhlým vchodem s půlkruhovým záklenkem vstupuje do kaple Sv. Kříže. Vchod je vymezen kamenným portálovým ostěním, dvoukřídlá dřevěná dveře s kazetovými výplněmi jsou značně poškozena. V podlaze pravé prostory je velký obdélný otvor, jímž se po zalomeném schodišťovém rameni z kamenných stupňu sestupuje do hrobky. Vchod do hrobky je vymezen pravoúhlým kameným ostěním a je v současné době zaslepen vyzdívkou.