Vstupní objekt - Betstube

Přízemní podélná stavba je vložená zhruba uprostřed do východního obvodu hřbitova. E x t e r i é r : Má hlazenou vápennou omítku přírodní barvy, jižní stěna je bez otvorů, opatřená pouze vysazeným soklem a podbrádkovou podstřešní římsou. Z á p a d n í stěna má dole dvoukřídlá novodobá vrata v ustupující špaletě se segmentovým záklenkem. Ve vratech je v horní polovině naznačen sluncový motiv a ve štítě jsou svisle bedněná dvířka na snad ještě klasicistních závěsech a se zástrčkou. S e v e r n í průčelí je dvojosé, členěné opět vysazeným soklem a podbrádkovou podstřešní římsou. Obě okna jsou žaluziová, půlkruhově uzavřená a mezi nimi je osazená půlkruhová pamětní žulová deska, přichycená měděnými hřeby s kulatými hlavičkami a nápisem : PAMÁTCE NAŠICH SPOLUOBČANU/ŽIDOVSKÉ OBCE HEŘMANOMĚSTECKÉ/MUČEDNÍKUM VÁLEČNÝCH LET/ 1939 - 1945. (dále je pět hebrejských písmen a dole) SPOLEČNOST OCHRÁNCU ŽIDOVSKÉ KULTURY 29.11.1992 MĚSTO HEŘMANUV MĚSTEC. V ý c h o d n í průčelí je tedy vložené do ohradní zdi, je jednoosé, opatřené nažloutlou omítkou přírodní barvy, v přízemí jsou pěkná klasicistní dvojkřídlá vrata, klapačka je profilovaná do naznačeného sloupku, ve velkých polích jsou sluncové motivy a také v horní segmentově uzavřené části jsou čtvrtsluncovémotivy. Vrata jsou vložena do hladkého pískovcového ostění s nevýrazným okosením vnitřní hrany, portál je segmentový s plasticky nevysunutým klenákem, nad ním je drobná podélná destička s konci uzavřenými půlkruhově s odsazením a v její vpadlé ploše je opět hebrejský nápis. Ve štítě je již novodobé sluncově dělené půlkruhové okénko. S t ř e c h a je sedlová, krytá bobrovkami. I n t e r i é r : Vnitřek márnice je zaklenut dvěma poli pruské klenby nebo české plecky, dělenými půlkruhovým pasem, v jižní stěně jsou dva rozměrné malované rámce s hebrejskými nápisy. Okenní záklenky jsou pravděpodobně půlkruhové. Popis L. Svoboda 1997