sousoší Nejsvětější Trojice

Sousoší Nejsvětější Trojice korunující Pannu Marii se nachází ve střední části obce, poblíž odbočky z hlavní silnice mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou ve směru do obce. Stojí na prostranství před domy čp. 82 a čp. 215. Podstava nesoucí sousoší je tvořena třemi na sebe položenými a ustupujícími deskami, soklovou patkou, hranolovým blokem těla, do jehož čela je vložena obdélná deska s reliéfem sv. Františka z Assisi, římsovou deskou a vzhůru se zužujícím pilířem. Na něm je osazeno sousoší, tvořené postavami Ježíše Krista vlevo, Boha Otce vpravo a mezi nimi klečící postavou Panny Marie se sepjatýma rukama. Na její hlavu společně Ježíš s Bohem Otcem pokládají korunu. Nad postavou Panny Marie se vznáší holubice Ducha Svatého, připevněná k železnému prutu. V dolní části jsou po celém obvodu reliéfně ztvárněny oblačné kupy. Na zadní straně hranolového těla je vtesán nápis: Postaveno / v roku 1887. / Obnoveno 1908. /.