dům - bývalý kostel sv. Vavřince

Dvoupatrový dům se nachází v prostoru před městskými hradbami, hlavním průčelím směřuje do ul. Mezibraní. Toto průčelí je ve všech patrech v pravidelném rytmu prolomeno čtyřmi obdélnými sdruženými okenními osami. Jejich výplně jsou zdvojené, dvoukřídlé, poutcem, klapačkou a příčlemi členěné na šest tabulek. Rámují je ploché šambrány, nad okny prvního patra jsou přímé nadokenní římsy. Horizontálně objekt člení soklová, průběžné patrové a hlavní římsa. Podobné členění se objevuje i na pravém a levém boním průčelí. Pouze zadní průčelí je poznamenáno novodobými zásahy, při nichž byla odstraněna architektonická výzodba a vyměněna původní okna za nová (zdvojená vyklápěcí, se světlíky ve spodní části). Z hmoty objektu na východě vystupuje polygonální těleso kaple sv. Vavřince. Její jižní průčelí je prolomeno dvěma osami. V nižší úrovni jsou dvě obdélná dvoukřídlá okna členěná poutcem, klapačkou a příčlemi na šest tabulek, nad nimi pak dvě šestnáctitabulková okna barokní. Otvory rámují šambrány s uchy, na které přímo navazuje suprafenestra s kartušemi a festony, jejichž závěsy volně přechází mimo plochu šambrán. Frontony jsou ukončeny segmentovými nadokenními římsami. Nároží jednotlivých průčelí jsou zdůrazněna průběžnými pilastry na vysokých soklech (zasahují až k poutcům spodních oken) se štukovými zrcadly. Totožné architektonické prvky členní i východní fasádu, pouze s tím rozdílem, že tato je jednoosá a otvor s barokní šestnáctitabulkovou výplní je zde zaslepen. Střechy objektů jsou sedlové, krov v kapli barokní s ležatými stolicemi v plných vazbách, nad objektem bývalé školy jsou krovy dvou typů – blíže od vstupu na půdu s ležatými stolicemi, v zadní části je pak krov kleštinový.