hospodářské budovy usedlosti

V Kozárovicích se do konce 20. století dochoval vzácný soubor historických objektů z 19. století. Během posledních 20. let došlo k mnoha adaptacím a úpravám původních usedlostí a domů, historický ráz vesnice je však zachován; stále je dobře patrné historické rozvržení jádra obce i s řadou částečně dochovaných usedlostí. Mezi cenné autenticky zachované budovy náleží hospodářské objekty usedlosti čp. 5, z nichž zvláště hodnotná je pozdně klasicistní sýpka, která nepodlehla žádným závažnějším stavební úpravám či přestavbám. Přestože obytný dům byl novodobě adaptován, historická dispozice usedlosti a podstatná část její zástavby zůstaly zachovány. V objektech se dodnes „in situ“ nacházejí některé z původních architektonických prvků, jako jsou okna, a dveře a některé další prvky jsou uloženy ve skladovacích prostorách a je možné je restaurovat a druhotně v areálu přiměřeně využít. Velmi důležité je umístění usedlosti v rámci obce. Je situována v nejlépe a nejcelistvěji dochované části jižně od návsi a představuje jako celek nenahraditelnou urbanistickou hodnotu Kozárovic. Památkově chráněna je sýpka, kolna se stodolou, chlévy, ohradní zeď vymezující areál a k tomu náležející pozemky.