vodní mlýn

1) obytné stavení s mlýnicí 2) chlívky 3) stodola 4) kolna 5) chlévy 6) ohrazení 7) sklípek 8) odpadní kanál Areál mlýna se nachází v malé osadě Vracov nedaleko městečka Plánice. Mlýn je situován pod hrází Vracovského rybníka, který napájí Vracovský potok. Jedná se o velmi cenný objekt původně pozdně středověkého založení. Převážná část konstrukcí však pochází patrně až ze století 18. a následně pak ze století 19. Celý areál se skládá z budovy mlýna, stodoly, kůlny, chlívků, samostatně stojícího sklípku pod hrází rybníka a rozměrných stájí. Hospodářské budovy vytváří s budovou mlýna uzavřený trojboký dvůr ve tvaru hranatého písmena U. Před mlýnem předzahrádka a sad vymezený terasou a kamennou ohradní zdí zděnou nasucho. Sad je zakreslen už na mapě Stabilního katastru z roku 1837. Část plochy dvora a prostor před vrátky vydlážděn masivními plochými kameny. Nejstarší částí areálu je mlýnice s velkou pravděpodobností pozdně středověkého původu (16. století). Jádro obytné části a technologické vybavení mlýna lze datovat do průběhu 17. – 18. století. Stáří mlýnské hranice je na základě datace (1715) minimálně 300 let, neboť vročení může značit jak rok zhotovení, tak také rok opravy. Nejmladší úpravy a přestavby mlýna i hospodářských budov pochází z průběhu 19. století.