venkovský dům

Přízemní horská roubená chalupa se sedlovou střechou je vystavěna v lokalitě zvané "Šímovy chalupy", nad levým břehem Jeleního potoka na jižním svahu Jelení hory (1171 m n. m.). Objekt vystavěn na vysoké terase, severovýchodní štítové průčelí má pod podlomenicí přistavěné hospodářské zázemí, které je obložené svisle kladenými prkny, štít je obložen štípaným šindelen, ve štítu dvě okenní osy dělené na poloviny. Hlavní štítové průčelí orientováno k JZ straně, přízemí světnice čtyřosé, štít o dvou polích obložený se svisle kladenými prkny, okna dělena na dvě poloviny v dřevěných profilovaných rámech s parapety. Spodní pole štítu se sdruženými obdélnými okny, po stranách čtvercová okna komor. Okapová JV strana pětiosá, se vstupními jednokřídlými dveřmi na čtvrté ose, okna v profilovaných dřevěných rámech členěna do šesti polí. Částečně kryté zápraží s profilací stropních trámů. Krytinou střechy plech v pásech. Vikýř do stráně k SZ straně byl s částí objektu zbourán. Interiér: Původní roubení obytných místností, vč. trámového stropu, podlah a dveří. Okna obdélná v profilovaných šabránách s dřevěnými parapety. Štít západního průčelí vyskládán ze štípaného šindele v průběžných řadách s dvěma okenními obdélnými osami a vyzírem ve štítě.