zámek

1) zámek čp. 11 2) kaple 3) úřednická budova 4) správní budova čp. 12 5) obytné budovy 6) kašna 7) socha antického vojáka 8) brána I 9) brána II 10) brána III 11) brána s plastikou IV 12) gloriet 13) park 14) ohradní zeď 15) branka do parku Rozsáhlý zámecký areál s rozlehlým vnitřním nádvořím svojí jižní stranou přiléhá k náměstí, západní a severní strana stojí nad svahem a navazuje na středověké opevnění města. Jádrem zámeckého komplexu je v severozápadní části areálu stojící čtyřkřídlá patrová budova bývalého gotického hradu s mohutnou nárožní hranolovou věží a drobným vnitřním nádvořím s renesančními arkádami a sgrafitovou výzdobou. V jižním křídle nad zbytky bývalé válcové hradní věže je situována raně barokní zámecká kaple s nástropní freskou Povýšení sv. Kříže. Na nejstarší část zámku navazují na východní a jižní straně mladší zámecká křídla. Jižní raně barokní křídlo, přístupné z nádvoří dvouramenným schodištěm, má v patře velký reprezentační sál z doby kolem roku 1680, bohatě zdobený stropními a nástěnnými freskami s vojenskými motivy. Na jižní a východní straně nádvoří stojí budovy bývalého předzámčí. Na severozápadní straně areálu se v prostoru bývalého parkánu rozkládá zámecká zahrada s šestibokým raně barokním glorietem v ohradní zdi.