hrad Doubravice

Lokalita se nachází na strmém výběžku zleva do údolí Nešorky Kořen výběžku přetíná oblouk prvního příkopu, do něhož ústí přívalové koryto, a který je 10-15 m široký a 4-5 m hluboký. Koryto ale může být erozí pozměněným příkopem, neboť stejně směrované se nachází na východě. Náznak valu a příkopu na jihu spolu se stržemi vymezuje kosodélné, lehce opevněné předhradí, místo hospodářského dvora. Hned za prvním hradním příkopem se nachází val, na západě rozšířený ve sníženou komunikační plošinu. Druhý příkop má šířku 20-25 m. Brána hradu byla umístěna do dovnitř otevřené věže, jejíž spodek (6x7 m) se zdmi 1,5 silnými je jediným zbytkem nadzemní architektury. Věž vystupovala z linie parkánové hradby, která hrad chránila zhruba po dvou třetinách obvodu. Jádro hradu ve tvaru nepravidelného lichoběžníka (44x34 m), je obrysově vyznačeno hrázkami po obvodní hradbě, na jejichž povrch místy vystupuje beztvaré zdivo. V jižním úseku se tyčí výrazný kužel, asi po okrouhlé věži, která byla do hradby vetnuta. V hradbě vedle věže byla zřejmě brána. Na severu, v chráněné poloze při východním obvodu stál palác (28x8 m), jenž je opět vyznačen hrázkami. Nějaké stavení mohlo stát také na severozápadě a hrad se tedy jeví jako rozvinutá bergfritová dispozice. Chráněná plocha lokality je 14079 m2.